Laden Evenementen

De officiële start van carnaval: check hier het programma van zaterdag in Kruikenstad!

Informatie
Datum:
18 februari 2023
-
19 februari 2023
Locatie:Binnenstad Tilburg
carnavalsprogramma kruikenstad 18 februari

Zaterdag is traditiegetrouw één van de leukste carnavalsdagen in Kruikenstad. Ga jij op zaterdag 18 februari carnaval vieren in Tilburg? En ben je benieuwd wat er allemaal te doen is? Lees dan snel verder, want wij hebben de leukste feestjes op een rijtje gezet. Zo hoef je niets te missen!

Officiële programma

De Carnavalsstichting organiseert tijdens carnaval diverse evenementen. Zo ook op zaterdag 18 februari.

 • 13:11 uur: d’n Inhaol op centraal station. D’n Inhaol wordt gemarkeerd als de officiële start van carnaval. De Prins en zijn gevolg worden welkom geheten en ontvangen op het station. Vanuit hier volgt er een tocht door de stad naar de Heuvel. Ook wordt de sleutel van de stad overgedragen aan de Prins.
 • 15:11 uur: Haandeschudde op d’n Heuvel. Iedereen krijgt de kans om de Prins en zijn gevolg de hand te schudden.
 • 20:11 uur: Fist @ Heuvel. Diverse artiesten treden op.

Het motto van carnaval in Kruikenstad is dit jaar ‘Kwosse Begosse’. Dit betekent: ik wou dat we weer begonnen. Alles over dit motto lees je in dit artikel.

Meer leuke feestjes

Maar ook op de rest van de pleinen en in de horecastraten is er veel te doen. Bijvoorbeeld:

 • In de Stadhuisstraat kun je genieten van optredens van onder andere Taverne Boys, CV de Jassen, CV Confetti, CV de Raoddraoiers, Vèrrèkes Blààuw, CVMSVDBFK, Alaafterparty en diverse blaaskappellen.
 • Haandewassen op de Korte Heuvel met DJ Tristan en DJ Ian.
 • Op de Paleisring staat de Boekt ‘m Nostalgietische middag op het programma. Onder andere De Nostalgieten, CV de Gierboys, De Tappers, De Manager, CV MSVDBFK en De Kapotte Kachels zijn erbij. Ook staat ’t Groôte Pleinfestijn feest op het programma met Alaafterparty, de zuipende panter en DJ Daan Geeven.
 • Op de Heuvel is het elke dag feest en komen er diverse artiesten langs. Denk aan Johnny Purple, Alaafterparty, Ruthless, DJ Harm, de Jan van Brusselbank en vele anderen.
 • Uurke Sengers & Nog ’n Uurke Sengers. Misschien wel het leukste feestje van Kruikenstad. In de Heuvelstraat: voor de Sengers, wordt een muziekkar voorgereden. Wat volgt: een spontaan feest. Dit jaar pakken ze maar liefst twee uur uit.
 • Haandewasse nao et Haandeschudde op ’t Piusplein met onder andere DJ Paul S, Blère meej Veul Gère en DJ Bloempie.
 • Op het het Kruikenplein (Piusplein-noord) staat Dronkedaorissen Outdoor op het programma. Hiervoor heb je kaarten nodig. Helaas is dit feestje helemaal uitverkocht. Maar vanaf 16.30 uur is het vrije inloop.
 • Carnavalsrave bij Club Smederij.
 • Mystic Lollipop X TWNTYTWO bij Poppodium 013.
 • Orkest Koppent organiseert Café Kopfschmerzen in Schouwburg Concertzaal Tilburg
 • Kruikenloop 2023 start vanaf 11:11 uur bij voetbalclub RKSV Sarto en er zijn verschillende afstanden te overbruggen.

Kroegprogramma’s

Check vooral ook onze uit-agenda voor meer carnavaleske evenementen in de stad.

Kruikenmunten

Het betaalmiddel tijdens carnaval in Kruikenstad is in de binnenstad natuurlijk de Kruikenmunt. Handig: je haalt van tevoren munten bij één van de loketten in de stad en kunt daar bij alle Kruikenkroegen mee betalen. De Kruikenmunt kost dit jaar €3,30. Nieuw dit jaar: een duurzaam alternatief voor wegwerpbekers. Zo wordt carnaval een stuk duurzamer. Het werkt als volgt. Je haalt je eerste drankje en betaalt dan €1,- of 1/4e kruikenmunt statiegeld voor je beker. Haal je een nieuw drankje, dan wissel je de beker om. Om het makkelijker te maken om een rondje te kunnen geven, kun je ook bierpitchers kopen. Hiervoor betaal je €3,30 statiegeld of 1 kruikenmunt. Als je naar huis gaat, kun je de beker en/of pitcher inleveren bij de bar en krijg je jouw statiegeld terug.

Bojem leggen

Heel belangrijk tijdens carnaval: niet te vruug pieken. Wat daarvoor heel erg belangrijk is: een goede bojem. Oftewel een goede maaltijd voordat je de nodige pilsjes en Schrobbelèrtjes gaat drinken. Waar je in Tilburg de beste bojem legt? We zetten het voor je op een rijtje.

In de stemming komen

Wil jij alvast in de stemming komen? Begrijpelijk! Wat je sowieso gezien moet hebben, is de documentaire die over carnaval in Kruikenstad is gemaakt. Deze documentaire vind je hieronder.

Pèkske scoren

Ook wel handig als je gaat carnavallen in Kruikenstad: een leuke carnavalsoutfit. Moet jij last-minute nog een outfit of groen-oranje sjaal scoren? Bekijk dan ons handige overzicht met de leukste carnavalswinkels in Tilburg.

Kwèèkers

Onlosmakelijk verbonden met carnaval: de carnavalskwèèkers. Dit zijn leuke Tilburgse spreuken die ieder jaar op vrolijk gekleurde plaatjes worden gedrukt. Leuk om als openingszin te gebruiken, een gesprek aan te knopen of om gewoon lekker mee te lachen samen. Dit jaar zijn er weer vijftien nieuwe uitgebracht. Benieuwd welke? Je vindt ze hier!

Fietsenstallingen

Er rijden dit jaar geen nachtbussen tijdens carnaval. Ga jij carnavallen en wil jij een biertje drinken? Laat dan de auto uiteraard staan en kom met de fiets (of taxi). Tijdens carnaval zijn er extra fietsenstallingen, namelijk bij de Concertzaal (onbeheerd en 24 uur per dag open) en aan de Spoorlaan ten hoogte van de ABN Amro (beheerd en open tussen 12:00 – 04:30 uur). In beide extra stallingen is ruimte voor 500 fietsen. Ook de andere fietsenstallingen in de stad zijn uiteraard open

Foto’s kijken

Tijdens carnaval gaan de fotografen van Tilburg.com weer het feestgedruis in om jullie als Kruiken en Kruikinnen vast te leggen. Deze foto’s vind je een dag later op onze website. Dus ben je op de foto gezet? Bekijk dan zeker onze fotoalbums.