Agenda

Dichter des Vaderland

Dichtregel nieuwe Dichter des Vaderlands op metershoge toren in Tilburg

Wanneer: 21 januari 2021 van 19:00 tot 21:00 Waar: geen locatie Entree: Gratis
Bestel tickets

Dichtregel nieuwe Dichter des Vaderlands op metershoge toren in Tilburg

De officiële installatie van de Dichter des Vaderlands vindt dit jaar voor het eerst niet plaats in Amsterdam. Dit jaar zal het plaatsvinden in Tilburg. De inauguratie van de nog onbekende opvolger van Tsead Bruinja is op donderdag 21 januari. Om de woorden van de nieuwe dichter kracht bij te zetten. Wordt er een dichtregel via een gigantische banier op de Interpolis-toren midden in het centrum van de stad onthuld.

Dichter des Vaderlands

De nieuwe dichter des Vaderlands blijft nog even geheim maar hij/zij laat al wel van zich horen. Een crisis vraagt niet alleen om strenge maatregelen, maar ook om troostrijke taal. Op 21 januari om 14.00 uur zakt de banier langs het gebouw. Zodat iedereen in Tilburg en de rest van Nederland via (sociale) media de poëtische woorden van de nieuwe Dichter des Vaderlands tot zich kan nemen. Dit ‘Baken van hoop en troost’ zal tot en met de Boekenweek in maart 2021 blijven hangen.

De overdracht is op 21 januari live te volgen via een online uitzending. Het programma wordt vanwege de coronamaatregelen zonder publiek uitgezonden vanuit de Bibliotheek LocHal in Tilburg.

Bekijk de livestream

Vanaf 19.00 uur is op 21 januari de officiële overdracht te bekijken via nrc.nl, Tilt en de Bibliotheek LocHal. Met muziek en voordrachten van dichters als Hannah van Binsbergen, Vrouwkje Tuinman en Joost Oomen draagt Tsead Bruinja het stokje over.

Dichter des vaderlands

De Dichter des Vaderlands werd in 2000 ingesteld op initiatief van NRC Handelsblad, Poëzieclub en Poetry International. De functie is sindsdien bekleed door Gerrit Komrij, Simon Vinkenoog, Driek van Wissen, Ramsey Nasr, Anne Vegter, Ester Naomi Perquin en Tsead Bruinja. De Dichter des Vaderlands wordt ondersteund en werkt samen met het Nederlands Letterenfonds, Stichting Lezen, de Schrijverscentrale, Poetry International, Koninklijke Bibliotheek, NRC Handelsblad, Poëzieclub en Tilt.