D’n Opstoet & meer: carnavalsprogramma zondag in Kruikenstad

Informatie
Datum:
19 februari 2023
-
20 februari 2023
Prijs: Gratis
Locatie:Binnenstad Tilburg

Zondag is meestal de drukstbezochte dag van carnaval in Kruikenstad. Dat komt ook omdat d’n Opstoet – de jaarlijkse carnavalsoptocht – dan op het programma staat. Maar er is veel meer te doen. Ga jij op zondag 19 februari carnaval vieren in Kruikenstad en ben je benieuwd wat er allemaal te doen is? Lees dan snel verder!

Het officiële programma: D’n Opstoet

D’n Opstoet trekt weer door Tilburg op zondag 19 februari. Wat je kunt verwachten? Prachtige praalwaoges, leuke loopgroepen, een hoop humor en een volgepakte binnenstad vol met feestvierende Kruiken en Kruikinnen. D’n Opstoet start om 12:00 uur vanaf de Piushaven en wordt voorgegaan door een reclamestoet. Vanuit de Piushaven komt d’n Opstoet door de Sint Josephstraat, de Korte Heuvel, het Piusplein, de Paleisring, de Schouwburgring, Oude Markt, Heuvelstraat, Willem II-straat, Spoorlaan en de Heuvelring. De prijsuitreiking van d’n Opstoet vindt vanaf 17:00 uur plaats op de Heuvel.

Het motto van carnaval in Kruikenstad is dit jaar ‘Kwosse Begosse’. Dit betekent: ik wou dat we weer begonnen. Alles over dit motto lees je in dit artikel.

Meer leuke feestjes

Maar ook op de rest van de pleinen en in de horecastraten is er veel te doen. Bijvoorbeeld:

  • Op het Piusplein kun je lekker opwèèrme op ut plèèn. DJ Bloempie draait de platen en er is een optreden van Prince C ft. Lee Moncello.
  • In de Stadhuisstraat kun je een feestje bouwen met optredens van CV Confetti, Johnny Purple, Vèrrèkkes Blààuw, CV de Raddraoiers, Bennie Bekend, De Mannen Van en diverse blaaskappellen.
  • Op de Korte Heuvel zorgen DJ Lars en DJ Wesley tijdens en na d’n Opstoet voor de leukste platen.
  • Aan de Paleisring is ook genoeg te doen bij ’t Groôte Pleinfestijn 2023. DJ Ron draait tijdens d’n Opstoet de platen en tijdens de carnavalsoptocht vindt ’t Defilé van de Prins hier plaats. Na d’n Opstoet is er een Alaafterparty afterparty met een optreden van onder andere Bennie Bekend. In de avonduren nemen CV d’n Langsaufers het over en geniet je van sets van onder andere Fab x Paans, Samuel Monty en vele anderen.
  • Op de Heuvel is het elke dag feest en komen er diverse artiesten langs. Denk aan Johnny Purple, Alaafterparty, Ruthless, DJ Harm, de Jan van Brusselbank en vele anderen.
  • Voor, tijdens en na d’n Opstoet is het volle bak feest in de Sint Josephstraat. Dit feest wordt gepresenteerd door CV D’r Nèffe en is traditiegetrouw de moeite meer dan waard.
  • Kouwvoetenfist in de Kruikenstudio van Schouwburg Concertzaal Tilburg.

Kroegprogramma’s

Check vooral ook onze uit-agenda voor meer carnavaleske evenementen in de stad.

Kruikenmunten

Het betaalmiddel tijdens carnaval in Kruikenstad is in de binnenstad natuurlijk de Kruikenmunt. Handig: je haalt van tevoren munten bij één van de loketten in de stad en kunt daar bij alle Kruikenkroegen mee betalen. De Kruikenmunt kost dit jaar €3,30. Nieuw dit jaar: een duurzaam alternatief voor wegwerpbekers. Zo wordt carnaval een stuk duurzamer. Het werkt als volgt. Je haalt je eerste drankje en betaalt dan €1,- of 1/4e kruikenmunt statiegeld voor je beker. Haal je een nieuw drankje, dan wissel je de beker om. Om het makkelijker te maken om een rondje te kunnen geven, kun je ook bierpitchers kopen. Hiervoor betaal je €3,30 statiegeld of 1 kruikenmunt. Als je naar huis gaat, kun je de beker en/of pitcher inleveren bij de bar en krijg je jouw statiegeld terug.

Bojem leggen

Heel belangrijk tijdens carnaval: niet te vruug pieken. Wat daarvoor heel erg belangrijk is: een goede bojem. Oftewel een goede maaltijd voordat je de nodige pilsjes en Schrobbelèrtjes gaat drinken. Waar je in Tilburg de beste bojem legt? We zetten het voor je op een rijtje.

In de stemming komen

Wil jij alvast in de stemming komen? Begrijpelijk! Wat je sowieso gezien moet hebben, is de documentaire die over carnaval in Kruikenstad is gemaakt. Deze documentaire vind je hieronder.

Pèkske scoren

Ook wel handig als je gaat carnavallen in Kruikenstad: een leuke carnavalsoutfit. Moet jij last-minute nog een outfit of groen-oranje sjaal scoren? Bekijk dan ons handige overzicht met de leukste carnavalswinkels in Tilburg.

Kwèèkers

Onlosmakelijk verbonden met carnaval: de carnavalskwèèkers. Dit zijn leuke Tilburgse spreuken die ieder jaar op vrolijk gekleurde plaatjes worden gedrukt. Leuk om als openingszin te gebruiken, een gesprek aan te knopen of om gewoon lekker mee te lachen samen. Dit jaar zijn er weer vijftien nieuwe uitgebracht. Benieuwd welke? Je vindt ze hier!

Fietsenstallingen

Er rijden dit jaar geen nachtbussen tijdens carnaval. Ga jij carnavallen en wil jij een biertje drinken? Laat dan de auto uiteraard staan en kom met de fiets (of taxi). Tijdens carnaval zijn er extra fietsenstallingen, namelijk bij de Concertzaal (onbeheerd en 24 uur per dag open) en aan de Spoorlaan ten hoogte van de ABN Amro (beheerd en open tussen 12:00 – 04:30 uur). In beide extra stallingen is ruimte voor 500 fietsen. Ook de andere fietsenstallingen in de stad zijn uiteraard open

Foto’s kijken

Tijdens carnaval gaan de fotografen van Tilburg.com weer het feestgedruis in om jullie als Kruiken en Kruikinnen vast te leggen. Deze foto’s vind je een dag later op onze website. Dus ben je op de foto gezet? Bekijk dan zeker onze fotoalbums.