Agenda

Jehova's

Docu: de vervolging van Jehova’s getuigen in LocHal (AFGELAST!)

Wanneer: 4 april 2020 van 14:00 tot 15:30 Waar: LocHal Entree: Gratis

Docu: de vervolging van Jehova’s getuigen in LocHal (AFGELAST!)

Op zaterdag 4 april wordt er in de LocHal een documentaire afgespeeld. De documentaire gaat over de vervolging van Jehova’s getuigen. Het tonen van de documentaire heeft te maken met het herdenken dat Nederland dit jaar 75 jaar bevrijd is.

De vervolging van Jehova’s Getuigen was in de Tweede Wereldoorlog erg fanatiek. Zodra de nazi’s aan de macht kwamen, verboden zij alle religieuze activiteiten van de geloofsgemeenschap. Het verbod werd massaal overtreden wat leidde tot arrestaties. Vervolgens kregen de gelovigen de keus: een afzweringverklaring tekenen en onmiddellijk in vrijheid gesteld worden of trouw blijven aan het geloof. Dat laatste betekende deportatie naar een concentratiekamp. Zo’n 60 procent tekende niet. Velen overleefden de oorlog niet.

75 jaar bevrijding

In 1945 -na 5 jaar oorlog- was Nederland eindelijk onder het juk van naziterreur uitgekomen. Veel mensen, die niet voldeden aan de kenmerken van het superieure Arische ras of die kritiek hadden op het naziregime zijn in oorlogstijd opgepakt, afgevoerd en gedood in concentratiekampen. Niet alleen Joden, maar o.a. ook Sinti/Roma, homoseksuelen, politieke gevangenen, Jehova’s Getuigen, psychiatrische patiënten en gehandicapten zijn opzettelijk vermoord.

In de kampen kregen de gevangenen merktekens in de vorm van driehoeken op hun kleding: een rode voor de politieke gevangenen, een roze voor de homoseksuelen, een bruine voor de Roma/Sinti, een paarse voor Jehova’s Getuigen en een dubbele gele driehoek voor de Joden.

Praktische informatie

  • Zaterdag 4 april 2020
  • LocHal
  • 14.00 – 15.30 uur
  • Gratis

 

Locatie

Reageer op dit bericht