Agenda

Storytelling workshop

Driedelige workshop: storytelling kloosters en kloosterlingen op 12 mei, 2 juni en 23 juni

Wanneer: 12 mei 2021 van 10:00 tot 12:30 Waar: Stadsmuseum Tilburg Entree: Gratis

Driedelige workshop: storytelling kloosters en kloosterlingen op 12 mei, 2 juni en 23 juni

Speciaal voor het Kloosterjaar in 2021 organiseert het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) de workshop storytelling kloosters en kloosterlingen. In Tilburg waren er talloze kloosters en er moeten dan ook volop verhalen te vertellen zijn. De kloosterlingen, de fraters en paters, nonnen en zusters gaven les op de scholen, waren actief in de zorg en beïnvloedden zelfs de vrijetijdsbesteding, zoals in het verenigingsleven.  

Driedelige workshop storytelling

De bijeenkomsten van de driedelige online workshop ‘storytelling’ zijn op 12 mei en 2 juni en 23 juni. De deelnemers schrijven een verhaal vanuit een persoonlijke ervaring of aan de hand van een interview. De verhalen gaan over herinneringen aan een klooster of over fijne en minder goede ervaringen, over de lessen die een kloosterling gaf of over bezoeken op zondag aan een tante zuster, ome broeder of heeroom. Alle verhalen zijn welkom, mits deze gaan over een of meerdere kloosters in Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout of Biezenmortel.

TijdLab

Naast dat het TijdLab gelegenheid biedt om deze persoonlijke verhalen te schrijven, is er een tweede vraag of opdracht, namelijk om een bijdrage te leveren aan de verhalenwebsite Geheugen van Tilburg. Deze bijdrage is korter en beknopter dan het persoonlijke verhaal omdat het slechts circa 300-500 woorden bevat. De verhalenwebsite die al sinds 2008 in gebruik is, en wordt gevuld door de Tilburgers zelf, groeit gestaag met nieuwe verhalen. Vanwege het kloosterjaar 2021 voegt het TijdLab er graag een nieuwe serie aan toe. Daarbij zullen de verhalen in het najaar gepubliceerd worden op de website van het TijdLab.

Erfgoed Brabant

De eerste twee workshops worden begeleid door medewerkers van Erfgoed Brabant. Tijdens de eerste bijeenkomst zetten de begeleiders het doel van de workshop uiteen en geven uitleg over het begrip ‘storytelling’. Aan de hand van een voorbeeldverhaal doorlopen de deelnemers vijf stappen. Vervolgens krijgen de deelnemers uitleg over het ophalen van verhalen en de toepassing van de techniek storytelling. Met een voorbeeldverhaal als oefening tijdens de workshop, krijgen de deelnemers huiswerk mee om thuis het persoonlijke verhaal uit te werken. In de tweede bijeenkomst vindt de bespreking van de eigen verhalen plaats. Na feedback op elkaars werk kan de deelnemer het verhaal thuis compleet maken. Ter voorbereiding op de derde en laatste (digitale) bijeenkomst bereidt de deelnemer een verhaal voor het Geheugen van Tilburg voor. De deelnemer gaat alvast op zoek naar een of meer begeleidende foto’s. In de laatste bijeenkomst vindt een bespreking plaats van de definitieve verhalen en de korte verhalen voor het Geheugen van Tilburg.

Praktische informatie

De workshops vinden plaats op 12 mei, 2 juni en 23 juni van 10.00 uur tot 12.30 uur. Ze gaan er vanuit dat de bijeenkomsten digitaal zijn, via Teams of Zoom. Je kunt gratis meedoen en aanmelden kan via info@stadsmuseum.nl.

Locatie