Agenda

Deur in mijn hoofd

Expositie Deur in Mijn Hoofd: openingsweekend Kunstpodium T

Wanneer: 13 december 2019 van 19:30 tot 21:00 Waar: Laagstraat 50 Entree: Gratis
Bestel tickets

Expositie Deur in Mijn Hoofd: openingsweekend Kunstpodium T

Een woning scheidt het private leven van publieke activiteit. Al een miljoen jaar geleden hield de Homo Erectus zich staande in een complexe wereld van sociale structuren die georganiseerde jachtpartijen met zich meebrachten. Op gezette tijden trok hij zich daarom terug naar een vaste standplaats. Netflix bestond niet: Homo Erectus hield zich daarentegen bezig met de beheersing van het kampvuur. Communicatieve vaardigheden waren op zulk niveau dat de enige sociale activiteit die ’s avonds plaatsvond het grooming-ritueel op het haardkleed was.

Deelnemende kunstenaars: Anouk Bax, Bram van Helden, Eva Hoonhout, Geertje Kapteijns, Tanya Long, Jeroen Offerman, Gijs Pape, Manuela Porceddu, Lilia Scheerder en Marjan Wester. Het project wordt gecureerd door Linda Köke en Jorne Vriens.

Begenadigd kunstenaar

De Homo Erectus stond bekend als begenadigd kunstenaar. Omdat spreektaal nog niet voorhanden was, werden verhalen verteld door een afdruk achter te laten in de ruimtes die als schuilplaats dienden. “Hoe verhoud ik mij tot deze ruimte waar ik gewend ben?” was een vraag die zich opwierp wanneer de kunstenaar aanving met zijn creatie. “Ga ik reageren op de geschiedenis van mijn woonplek of stap ik er blanco in? Moet ik deze grot bezien als White Cube of juist als airBnB?” Dilemma’s als “Zijn mijn huisgenoten te vertrouwen?”, “Zet ik koffie voor de buren of sluit ik de rolluiken tegen roofdieren?”, “Moet mijn collectie ontsloten worden voor publiek en wat heeft dat voor impact op de waarde van mijn bezit?” waren meer van praktische aard en hadden betrekking op de verhouding tot de buitenwereld.

Tien kunstenaars en twee curatoren kruipen in de huid van een leegstaande doorzon-woning om met elkaar aan het werk te gaan in het centrum van Tilburg. Deze huisgenoten begeleiden elkaar tijdens het ontwikkelproces om de gedachten scherp te houden en elkanders werk onder de loep te leggen. Is het waardevol om de deuren naar elkaar te openen en naar een groter publiek?

Datums en tijden

Vrijdag 13 december kun je het resultaat komen bezichtigen. De deuren staan om 19.30 uur open. Daarna is de expositie te bezichtigen op zaterdag en zondag 14 en 15 december van 12.00 tot 18.00 uur. In het nieuwe jaar ben je welkom op zaterdag en zondag 4 en 5 januari, zelfde tijden. Sluit af met een nieuwjaarsdrankje op zondag 5 januari vanaf 15.00 uur.

Handige informatie:

  • 10 kunstenaars, 2 curatoren, 1 woonhuis
  • Locatie: Laagstraat 50 – 5038 PA Tilburg
  • Opening: vrijdag 13 december 19.30 uur
  • Meer info

Locatie

Reageer op dit bericht