Agenda

Free Heri Heri For All

Free Heri Heri For All: gratis maaltijden af te halen op 1 juli

Wanneer: 1 juli 2021 om 16:00 uur tot 1 juni 2021 om 21:00 uur Waar: Theaters Tilburg Entree: Gratis
Bestel tickets

Free Heri Heri For All: gratis maaltijden af te halen op 1 juli

Ook dit jaar viert Het Zuidelijk Toneel Keti Koti. We doen dat dit jaar samen met Theaters Tilburg en graag samen met iedereen die samen met ons stil wil staan bij de koloniale geschiedenis van Nederland en zich verbonden voelt of nieuwsgierig is naar deze herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij.

Op 1 juli nodigen we je uit voor deelname aan de grootste Keti Koti tafel van Nederland; waarin je een maaltijd kunt afhalen uit de traditioneel Afro–Surinaamse keuken. Deze maaltijd omlijsten we met een (digitaal) museum waarin we inzoomen op kunst en rituelen met als thema het proces van dekolonisatie van lijf en leden.

Free Heri Heri For All

In 2021 introduceert Het Zuidelijk Toneel Free Heri Heri For All. Naar een idee van KIP Republic, waarbij we heel Tilburg uitnodigen om een heri heri maaltijd te eten en zo gezamenlijk dan wel symbolisch de afschaffing van Slavernij op 1 juli 1863, samen te herdenken en te vieren.

Geïnspireerd door de Black Lives Matter Movement, bedachten initiatiefnemers dat juist tijdens deze movement en midden in de pandemie het de tijd is om de samenleving te verenigen en actief met elkaar in contact brengen.

Ook in Amsterdam, Rotterdam, Almere, Leeuwarden en Den Haag zal Free Heri Heri For All weggegeven worden. Totaal zullen er net iets meer dan 15 duizend mensen nationaal kunnen worden bediend op 1 juli.

Heri betekent helen. Het is een eenpansgerecht dat bestaat uit aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (bakkeljauw) en een ei. Vandaag de dag is heri heri een gerecht dat cultureel gezien mensen verbindt met hun voorouders, en dus verbindt met de geschiedenis. In de Afrikaanse diaspora is het een gerecht wat vaak gemaakt wordt tijdens verschillende vieringen.

Maaltijd afhalen

Maaltijden zijn af te halen op donderdag 1 juli tussen 16.00 uur en 21.00 uur bij Het Zuidelijk Toneel en Theaters Tilburg. Reserveren kan via deze website.

Bij de maaltijd geven we je ook een beleving mee. In het kader van Keti Koti, verdiepten 12 jongeren zich onder leiding van Myra Fanta Bodian in het proces van dekolonisatie van lijf en leden en Afrikaanse diaspora. Door middel van een boekenclub collecteerden zij verhalen, schreven ze deze op, gaven ze deze op theatrale wijze vorm en legden ze deze vast in een (digitaal) museum. Prima te beleven onder het genot van je eigen portie heri heri.

Locatie