Herdenking Bevrijdingsdag van Tilburg samen met burgerinitiatief Peace and Jam

Informatie
Datum:
27 oktober 2021
Prijs: Gratis

Op 27 oktober herdenken we de Bevrijdingsdag van Tilburg van de Duitse bezetting samen met burgerinitiatief Peace and Jam. Iedere Tilburger is uitgenodigd om een bloem te leggen in het vrijheidspark naast Factorium met een vrijheidswens. Ook is er deze dag om 19:00 uur een speciale bevrijdingsuitzending op Omroep Tilburg met verhalen, kunst en muziek uit de stad.

Bloemlegging met bakkie

Op de bevrijdingsdag van Tilburg (27 oktober) is het de hele dag mogelijk om bij aangesloten bloemisten voor €1,- een bloem te kopen die, met vrijheidwens, in het Vrijheidspark gelegd kan worden. Daar is direct een lekker kopje koffie beschikbaar in Factorium om te proosten op de Tilburgse vrijheid, de prinses Irene Brigade en de Schotse bevrijders. Alle aangesloten bloemisten zijn te vinden via deze link.

Bevrijdingsuitzending

Vervolgens is er om 19:00 een speciale bevrijdingsuitzending te zien op Omroep tilburg. De talkshow is gemaakt in de LocHal en laat zien wat vrijheid vandaag de dag betekent voor verschillende Tilburgers. Zo hebben studenten van Fontys ACI en het ROC gewerkt aan kunstwerken zoals (muziek)video’s en gedichten die voor hen vrijheid uitstralen. Jace van de Ven (eerste stadsdichter van Tilburg) bekijkt en deelt hier gedichten van. Daarnaast maakt Tilburger Corina een vrijheidsrok van allerlei lapjes stof die herinneringen dragen of verhalen vertellen, praat Paul Spapens over wonderen en Peerke Donders, en is er een muzikale verrassing van de Stadsbeiaardier en Danique Belleflamme.

Peace and Jam

Waar voorheen de gemeente de viering van de Tilburgse bevrijding op 27 oktober op zich nam, wordt dat sinds 2017 gedaan door burgerinitiatief Peace and Jam. De bevrijdingsuitzending is de 5e editie van Peace and Jam. Bijzonder is dat er ook tijdens corona een vrijheidsviering is geweest op Omroep Tilburg. ”We moeten geen kans om de vrijheid te vieren en herdenken laten liggen”, aldus Piet van Beurden, een van de initiatiefnemers van Peace and Jam.

Naam Peace and Jam

De naam van deze organisatie komt voort uit de nieuwsgierigheid van de Schotse bevrijders naar de Nederlandse ‘beroemde’ jam. Hier vroegen zij om een ‘piece and jam’, waarbij de Schotten met ‘piece’ op een boterham doelden.

Interesse?

Kom op 27 november naar Factorium met een bloem. Ga voor meer informatie naar de Facebook pagina van peace and Jam.