Het Zuidelijk Toneel doet mee aan Theater Na de Dam

Informatie
Datum:
04 mei 2022
Tijd:
19:00 tot 20:30
Prijs: Gratis
Locatie:Het Zuidelijk Toneel

Net als vorig jaar zijn er tijdens de 13e editie van Theater Na de Dam weer in het hele land voorstellingen van jongeren te zien. Maar in tegenstelling tot de afgelopen twee jaar zijn de meeste weer live bij te wonen in de theaters.

‘We zeggen alvast sorry’

Vijf jongeren uit Tilburg verdiepten zich onder leiding van theatermakers Isabel Schoonbeek en Lotte van Oudheusden in de geschiedenis van de herdenking en de verhalen van Tilburgers ten tijde van de Tweede Wereld Oorlog. Deze geschiedenis en verhalen van de jongeren zelf vormen samen het bronmateriaal voor de voorstelling die zij maken: We zeggen alvast sorry. ‘Tijdens het maakproces van deze voorstelling zijn we vooral uitgegaan van de jongeren zelf. We hebben samen onderzocht wat tradities beteken en of zij zelf tradities hebben, welke rituelen horen daarbij of is een traditie en een ritueel hetzelfde?’, aldus maker Lotte van Oudheusden. ‘Met de bagage hebben we de verbinding gezocht met de verhalen die we verzameld hebben van bewoners van zorgcentrum het Laar, in Tilburg. Samen spraken zij over herinneringen van uit de Tweede Wereldoorlog en of herinneren en herdenken eigenlijk hetzelfde is. Vanaf dat moment merk je echt dat een onderzoek zoveel meer diepgang en belang krijgt en dat is te gek.’ vult Isabel Schoonbeek aan.

Verbinding voelen

Het overdenken van de herdenking krijgt een balans tussen ‘schoppen’ en het belangrijk vinden dat er herdacht wordt. Deze vijf Tilburgse jongeren vinden herdenken allemaal belangrijk, maar wie of wat herdenken we dan precies op 4 mei? Hoe kan de jongerengeneratie een nieuwe of verbeterde verbinding voelen met de geschiedenis en de vorm waarop we de geschiedenis herdenken? Dat proberen Ciwana, Sem, Vera, Dimitri en Sam te tonen in We zeggen alvast sorry. Op 4 mei om 19:00 uur in de tuin van De Nieuwe Vorst.

Meer informatie

Een gratis ticket reserveren kan via deze website. Wees er snel bij want er is een beperkt aantal tickets beschikbaar. Theater Na de Dam is een nationale traditie. Sinds 2010 spelen op 4 mei om 21.00 uur door het hele land artiesten, toneelspelers, jongeren en muzikanten voorstellingen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog of via die oorlog reflecteren op de wereld van vandaag. Kijk voor het hele programma op deze website.