Laden Evenementen

InScience Filmfestival On Tour bij Cinecitta in Tilburg

Informatie
Datum:
11 december 2021
Tijd:
11:00 tot 16:45
Prijs: Diverse prijzen

Uniek voor Tilburg! In Cinecitta wordt een selectie vertoond van het InScience Filmfestival Nijmegen. Tevens zullen diverse gastsprekers reageren op de door wetenschap geïnspireerde films. Studenten krijgen korting.
InScience International Filmfestival, gevestigd in Nijmegen, is een van de grootste wetenschappelijke filmfestivals in Europa. Het programma bestaat vooral uit een overzicht van de beste wetenschapsfilms van het jaar. InScience biedt een breed programma, met lezingen, debatten, Q&A’s, bijeenkomsten en exposities op het snijvlak van wetenschap en kunst. Cinecitta, Science Café en Studium Generale organiseren voor het eerst een hiervan afgeleid programma in Tilburg.

Alle films zijn in het Engels. De gesprekken zijn grotendeels ook in het Engels (behalve het gesprek door Eva Mulder: Nederlands).

Filmprogramma:

  • 11.00 uur – In Silico;
  • 12.30 uur – Panelgesprek ‘In Silico’ en lunch in het atrium;
  • 13.45 uur – By the Throat – ingeleid door Jos Swanenberg;
  • 13.45 uur – Citizen Nobel;
  • 15.45 uur – Programma voor korte films: Don’t Let Me Be Misunderstood;
  • 15.45 uur – Korte film Hysterical Girl & lezing door Eva Mulder (voertaal Nederlands);
  • 16.45 uur – einde.

In Silico

In 2009 kondigde Henry Markram het zeer ambitieuze Human Brain Project aan. In dit peperdure project met veel publiciteit wordt geprobeerd binnen tien jaar een complete computersimulatie van het brein te ontwikkelen. Regisseur Noah Hutton krijgt vanaf de start volledige toegang achter de schermen en legt genadeloos vast hoe het is om te werken aan een project waar misschien wel te veel op het spel staat. In Silico dompelt je onder in de wereld van wetenschappelijke topsport, investeringen van miljoenen dollars, grote ego’s en nog grotere ambities.

Na de docufilm is er in de foyer een panelgesprek met onder andere neurowetenschapper Marion van den Heuvelen wetenschapsfilosoof Herman de Regt. (voertaal Engels)

Bij de prijs zit een panelgesprek + lunch inbegrepen.

By the Throat

Identiteit: we halen het uit onze afkomst, ons uiterlijk, ons paspoort of uit wat we consumeren. Maar een nog subtielere vorm waarmee we onszelf onthullen is onze uitspraak. Sinds het ontstaan van taal wordt de manier waarop we woorden uitspreken gebruikt om vriend en vijand van elkaar te onderscheiden. De verrassende documentaire By the Throat verkent via wetenschap, technologie, culturele vooroordelen en politiek onze vocale grenzen.

De docufilm wordt ingeleid door Jos Swanenberg, hoogleraar ‘Diversiteit in taal en cultuur’ aan Tilburg University. (voertaal Engels)

Citizen Nobel

Citizen Nobel is een inspirerend portret van Jacques Dubochet, die in 2017 de Nobelprijs voor Chemie won. Wat moet hij als onbekende natuurkundige met de plotselinge faam? Wat kan hij doen met een stem die door iedereen wordt gehoord? Op hoge leeftijd besluit hij zichzelf opnieuw uit te vinden tot een belangrijk boegbeeld in de strijd tegen klimaatverandering. Zijn geheim: een ‘lust for life’.

Hysterical Girl

Van de vijf grote ‘casestudies’ van Sigmund Freud was er maar één een vrouw: Dora. In deze combinatie van fictie en documentaire vertelt deze ‘hysterische vrouw’ haar eigen verhaal en maakt ze korte metten met patriarchale dominantie in de geschiedenis van de psychiatrie.

Eva Mulder, gepromoveerd op onderzoek naar reacties van de sociale omgeving op slachtoffers van seksueel geweld, bespreekt na afloop de film met het publiek. (voertaal Nederlands)

Shorts: Don’t let me be Misunderstood

Het is de vrees van iedere wetenschapper: er totaal naast zitten. Zéker in onderzoek naar de psyche en het gedrag van mensen. In deze vier korte films zien we de gevolgen van verkeerde conclusies in de wetenschap, op zowel serieuze als komische wijze. Maar deze films laten ons ook zien dat het altijd mogelijk is om fouten te herstellen en beter te worden in het begrijpen van je omgeving en medemens.

Interesse?

Wil jij hier graag bij zijn? Ga dan naar de website van Cinecitta voor meer informatie.