Laden Evenementen

“Is Pas d’Espace” bij Park013

Informatie
Datum:
23 oktober 2021
Tijd:
16:00 tot 18:00
Prijs: Gratis

In “Is pas d’Espace” onderzoeken kunstenaars Maud van den Beuken, Loek Grootjans en Margot Zweers ruimte. In tastbare, zichtbare en talige werken verkennen zij ruimte fysiek, terwijl de ruimte tussen de dingen transparant en ongrijpbaar blijft. Net als de Franse schrijver Georges Perec handelen zij vanuit de overtuiging dat ruimte slechts te begrijpen is door deze te segmenteren, verbeelden of obsessief nauwkeurig te omschrijven. Van 24 oktober tot en met 5 december 2021 wordt ruimte, als iets dat we constant opnieuw moeten omschrijven, in deze tentoonstelling nauwkeurig verkend. 

Ruimte

Is pas d’Espace is een tweetalige titel, ontleend aan het boek Espèces d’espaces (vertaling: Ruimten rondom) van Perec. Pas d’espace vertaalt zich vanuit het Frans als: ‘geen ruimte’. Door ‘is’ hiervoor te plaatsen duidt de Nederlandse vertaling op ‘het is echt, het is werkelijke ruimte.’ Ruimte is, kortom, een twijfel. Het is iets dat we constant opnieuw moeten definiëren.

Maud van den Beuken

Maud van den Beuken (1993) streeft er in haar praktijk naar om (een deel van) de planeet Aarde op een 1:1 schaal te reproduceren. Hiervoor zou ze een ruimte nodig hebben, zo groot als de Aarde zelf. Vanuit haar residentie in Hamburg werkte ze aan een film over haar zoektocht waar te beginnen aan dit vraagstuk.

Loek Grootjans

Loek Grootjans (1955) werkt vanaf 2008 aan zijn project Storage for Distorted Matter. Een opslag die werkelijke ruimte inneemt. Een opslag zo groot als men zich maar kan voorstellen. Helaas raakt de ruimte op aarde op en smoort dit project in een hoopvol falen.

Margot Zweers

Het werk van Margot Zweers (1989) onderzoekt de ruimte tussen een objectieve situatie en de incomplete waarneming ervan. Voor PARK werkte ze aan een serie sculpturen die, doordat ze elkaars positief en negatief zijn, samen een plat vlak verbeelde

De opening

De organisatie nodigt jou van harte uit voor de opening op zaterdag 23 oktober om 16.00 uur. Deze wordt verricht door Philippe Van Cauteren, directeur van het SMAK in Gent. Uiteraard vragen we je de gangbare coronaregels in acht te nemen. Bent u verkouden of ziek, kom dan niet. PARK is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur en op afspraak. Toegang is gratis. Voor verdere info check de website van Park013.