Agenda

Isabelle Andriessen in Museum De Pont

Wanneer: 18 september 2021 tot 23 januari 2022 Waar: De Pont Tilburg Museum voor Hedendaagse Kunst

Isabelle Andriessen in Museum De Pont

De Pont museum opent het nieuwe seizoen met de tentoonstelling DORM van de Nederlandse kunstenaar Isabelle Andriessen. DORM bestaat uit een reeks nieuwe sculpturen waarvan de verschijningsvorm gedurende de tentoonstelling zal veranderen. Van 18 september tot en met 23 januari 2022 is zij te zien in De Pont.

Doordat Andriessen materialen gebruikt die reageren op elkaar en op de omgeving is haar werk voortdurend in beweging. Met behulp van elektriciteit, koeling en chemicaliën laat ze haar beelden ‘zweten’, lekken en kristalliseren alsof het acteurs zijn met een eigen script. Zo ontstaan er sculpturen met een autonoom gedrag waarop de toeschouwer – maar uiteindelijk ook de kunstenaar zelf – langzaam maar zeker grip verliest.

Sculpturen

Speciaal voor De Pont ontwikkelde Andriessen sculpturen waarin organisch ogende vormen zich vermengen met industriële en architectonische vormen. Ze verwijzen zowel naar de oorspronkelijke locatie van De Pont – als voormalige wolspinnerij – als ook naar een grimmige toekomst. De titel DORM refereert aan een ruimte maar ook aan iets dat slaapt en op een onbewaakt moment wakker kan worden. Andriessen heeft van meet af aan een unieke visie op sculptuur.

DORM

Met de werken in DORM gaat Andriessen nog een stap verder. Ze probeert de beelden niet alleen een zekere levensvatbaarheid te geven, zodat ze zich in de tentoonstellingsruimte tonen als performers in een theater, maar ze sluit ze aan op gesloten leidingsystemen die de werken voeden en activeren.

Over Isabelle Andriessen

Isabelle Andriessen woont en werkt in Amsterdam. Zij studeerde aan de Rietveld Academie en Malmö Arts Academy. Daarna was zij resident aan de Rijksakademie in Amsterdam (2017-2018). Haar werk is onder meer getoond in groepstentoonstellingen in het Stedelijk Museum, Amsterdam, de Lyon Biënnale, Lafayette Anticipations, Parijs, Museum of Modern Art Warsaw, Lustwarande, Tilburg. In 2020 werd zij genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Later dit jaar heeft zij haar eerste solotentoonstelling in Zwitserland in CAN Centre d’Art Neuchâtel. Volgend jaar zal haar werk getoond worden in FRONT International, Cleveland; Palace Enterprise, Kopenhagen en GAMeC, Bergamo.

 

Locatie