Laden Evenementen

Jutta Chorus geeft lezing over Alma’s dochters bij Gianotten Mutsaers

Informatie
Datum:
09 maart 2023
Tijd:
19:30 tot 21:00
Prijs: Gratis
Locatie:Boekhandel Gianotten Mutsaers

In aanloop naar de Boekenweek geeft Jutta Chorus 9 maart om 19.30 uur bij Gianotten Mutsaers een lezing over haar roman Alma’s dochters. In ‘Alma’s dochters’ vertelt Jutta Chorus het levensverhaal van vijf vrouwen die in de schaduw van hun echtgenoten opmerkelijke levens leidden.

Aan de rand van een Italiaanse vallei vindt Lili eindelijk haar Air-Francekoffertje terug. Eruit vallen de levens van haar voormoeders, van Alma, Elly en Sylvia. Vrouwen die, net als zijzelf, pioniers waren op allerlei terreinen: de letteren, de journalistiek, de film. Hoe komt het dan dat hun namen in de geschiedenis nauwelijks voorkomen?

Ze leefden naast Aletta Jacobs, Marga Klompé en de Dolle Mina’s. Maar in het dagelijks leven van Alma en haar dochters bleven mannen het middelpunt van het universum. De vrouwen mochten al dankbaar zijn dat ze hun satellieten waren. Hun bloei bleef, zoals een van hen zegt, ‘in het verborgene’.

Aan de hand van brieven, dagboeken, foto’s en gesprekken haalt Jutta Chorus vijf bijzondere vrouwen uit de schaduw. ‘De vrouwelijke lijn wordt in elke generatie overwoekerd door steeds nieuwe mannennamen, je raakt haar zo makkelijk kwijt.’ Vijf sprankelende en wanhopige levens in één meeslepende familiegeschiedenis.

Jutta Chorus (1967, Leiden) is schrijver en journalist voor NRC Handelsblad. In 2003 won ze de Prijs voor Dagbladjournalistiek voor haar bijdragen over de korte politieke carrière van Pim Fortuyn. Ze beschrijft van dichtbij prominente maatschappelijke figuren, zoals het campagneboek In de ban van Fortuyn (met Menno de Galan) laat zien of het portret Beatrix. Dwars door alle weerstand heen (2013). In 2009 verscheen de kroniek Afri. Leven in een migrantenwijk over de Rotterdamse Afrikaanderwijk. Het werk werd genomineerd voor de M.J. Brusseprijs 2010 voor het beste journalistieke boek en het Beste Rotterdamse Boek. Samen met Bas Blokker werkt Chorus aan een biografie van de jonge Claus von Amsberg.

Aanmelden

Wil je deze lezing bijwonen? Dan graag reserveren via de mail: info@gianottenmutsaers.nl