Laden Evenementen

Kahve met een kuukske: Geschiedenis van arbeidsmigratie in Tilburg

Informatie
Datum:
24 februari 2022
Tijd:
19:30 tot 21:00
Prijs: Gratis

Wat weten we van onze geschiedenis als het gaat om migratie? Op donderdag 24 februari organiseert het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) een bijeenkomst waarbij schrijver Sahin Yildirim ingaat op deze geschiedenis en tevens hoor je het verhaal van Bakir Awad over migratie in Tilburg.

Tilburgse gastarbeiders

Ze zijn al bijna zestig jaar onderdeel van de Tilburgse geschiedenis, en toch is er maar weinig over de komst van gastarbeiders naar deze regio terug te vinden. Als het aan Halima el Hajoui-Özen ligt komt daar verandering in. Samen met Stadsmuseum Tilburg ging zij op onderzoek uit en is zij bezig de verhalen van deze gastarbeiders te vereeuwigen. Haar bevindingen zie je in het TijdLab met o.a. een kleine expositie rondom de komst van gastarbeiders naar Tilburg.

De geschiedenis van migratie in Nederland en Tilburg

Wat weten we eigenlijk van onze geschiedenis als het gaat om migratie? Waarom emigreerden voor en na de Tweede Wereldoorlog Nederlanders naar landen als de VS, Canada en Australië en wat lag er ten grondslag aan de komst van de gastarbeiders uit landen als Italië (1960), Spanje (1961), Turkije (1964), Griekenland (1966), Marokko (1969) en Joegoslavië (1970) naar Nederland?

Turks- Nederlandse schrijver en maatschappelijke ondernemer Sahin Yildirim gaat in op deze vragen aan de hand van zeven thema’s, te weten het werk, de gezinshereniging, de taalproblemen, de rol van organisaties bij het integratieproces, het stemrecht van etnische minderheden, het verblijf van de gastarbeiders en onze gezamenlijke toekomst.

Ook schuift Bakir Awad aan. Hij was eind jaren zestig al betrokken bij de ondersteuning van gastarbeiders als student/vrijwilliger bij de Stichting bijstand buitenlandse werknemers Tilburg en Breda. In 1970 ging hij hier aan de slag als maatschappelijk werker. Hij zag de Tilburgse gastarbeiders komen en gaan. “Ik heb warme herinneringen aan die tijd. Maar ik zag dat de mannen het zwaar hadden. Wij ondersteunden hen zoveel mogelijk”. In 1977 werd hij enkele jaren waarnemend directeur van de stichting.

Praktische informatie

Je bent welkom op 24 februari om 19.30 uur in het TijdLab (in de Bibliotheek LocHal). De toegang tot deze avond is gratis. Meer info over aanmelden via de website.