De bank waar je op zit, de kleding die je draagt: textiel omringt je overal en is altijd geverfd. Het TextielMuseum presenteert vanaf zaterdag 9 april de tentoonstelling ‘Kleurstof’, waarin bezoekers in de oorsprong en verhalen achter kleurstoffen duiken, aan de hand van oude en nieuwe kunst, mode en vormgeving. In de expositie verkent het museum met jong en oud de schoonheid en dilemma’s van kleur in textiel.
Het verven van textiel heeft wereldwijd ongekende impact op mens en milieu. De tentoonstelling ‘Kleurstof’ toont de uitdagingen en oplossingen van ambachtslieden, designers, wetenschappers en kunstenaars van vroeger en vandaag. De expositie presenteert uiteenlopende mode-, kunst-, en designobjecten uit de museumcollectie en nieuwe werken van internationale kunstenaars en vormgevers met geverfd of gekleurd textiel. In de tentoonstelling draait alles om kleurstoffen die je zintuigen op scherp zetten. Met een speciaal familiespel waarbij bezoekers het kleurenspoor volgen die de kleuren in textiel tot leven brengt en hierbij alle zintuigen activeert is de tentoonstelling een beleving voor jong en oud.
De expositie, die de kleuren rood, blauw en geel als vertrekpunt heeft, neemt de bezoeker mee in het maakproces en de context van verschillende kleurstoffen in textiel, steeds op basis van een fysiek kunstwerk of designstuk. Zo zijn er hedendaagse wetenschappelijke innovaties te ontdekken zoals het verven met bacteriën, naast eeuwenoude inheemse tradities op basis van natuurlijke kleurbronnen. Ook staat de tentoonstelling stil bij de gevolgen van al die eeuwen textiel verven voor mens en natuur – van de relatie met het koloniaal verleden en (moderne) slavernij tot en met wereldwijde (water)vervuiling – en komen duurzame oplossingen en innovaties aan bod.
Kunstenaar Claudy Jongstra staat wereldwijd bekend om haar expertise in het plantaardig verven, wat zich toont in haar veel geprezen installaties en wandkleden van gevilte wol. Voor het TextielMuseum gaat Jongstra de uitdaging aan om een weefsel te creëren in het TextielLab, waarbij alle stappen in het maakproces lokaal plaatsvinden. Dit nieuwe werk zal in de expositie te zien zijn. Ook kunstenaars Nan Groot Antink, Antonio José Guzman i.s.m. Iva Jankovic, Angelica Falkeling, Aboubakar Fofana, Aliki van der Kruijs en ontwerper Nienke Hoogvliet maken nieuwe werken voor de tentoonstelling. Daarnaast is van makers als Porfirio Guttiérez, Susana Mejía, Living Colour (Laura Luchtman en Ilfa Siebenhaar) i.s.m. Puma, en Studio Formafantasma recent werk te zien.
Het museum grijpt ‘Kleurstof’ aan om in co-creatie met buurtbewoners een Verfplantentuin op het museumterrein te ontwikkelen, waar verfplanten en -kruiden groeien. Kunstenaar Nan Groot Antink, bekend van haar grote monochrome wandkleden, maakt samen met de deelnemers een nieuwe kunstinstallatie met verfplanten, die gedurende de tentoonstelling gestaag vorm krijgt op zaal. Het TextielMuseum organiseert rond de Verfplantentuin ook verschillende activiteiten voor jong en oud.
De jongste bezoekers kunnen met meerdere zintuigen kleuren in textiel beleven, aan de hand van een familiespel waarbij je niet alleen kijkt, maar ook luistert, voelt, proeft en ruikt door het volgen van het kleurenspoor. Zo ontdek je dat er nu met bacteriën geverfd wordt en hoe ze vroeger verfden met bijvoorbeeld planten. Hoeveel soorten zwart kun je ontdekken? En wist je dat het mooiste rood gemaakt wordt van een klein schildluisje, dat ook gebruikt wordt om M&M’s en roze koeken te kleuren? En wat is nou beter, natuurlijke kleurstoffen of kunstmatige kleurstoffen? Ontdek alle antwoorden spelenderwijs in een speurtocht voor de hele familie vanaf 9 april tot en met 2 oktober 2022 in het TextielMuseum in Tilburg.
Wil jij deze tentoonstelling straks gaan bezoeken? Het TextielMuseum is van dinsdag tot en met vrijdag open van 10:00 tot 17:00 uur en zaterdag en zondag van 12:00 tot 17:00 uur.