Kom naar de première van de gratis theatervoorstelling over Taboe in de ggz!

Informatie
Datum:
11 juni 2024
Tijd:
16:00 tot 17:30
Prijs: Gratis
Locatie:Cultuurcentrum Tiliander, Oisterwijk

Op dinsdag 11 juni is de première van de gratis voorstelling ‘Taboe! Van alle ongemakken voorzien’ van de RIBW Theatergroep in Cultuurcentrum Tiliander in Oisterwijk. De voorstelling is om 16.00 of 20.00 uur. En jij kunt hier nog bij zijn! Bestel nu nog de gratis kaarten via deze link. Wees er snel bij, want er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

De theatergroep bestaat uit negen cliënten van RIBW Brabant en ze staan onder leiding van twee herstelcoaches.

Voorstelling TABOE! Van alle ongemakken voorzien

Zorgland, rugzakjes en lange wachtlijsten. Dat is waar we kritisch over zijn. Waar ligt de grens tussen kritiek en taboe? En hoe kan deze grens verlegd worden? 9 cliënten van RIBW Brabant doen hier een poging toe in de voorstelling TABOE! Van alle ongemakken voorzien. Een stuk geïnspireerd op persoonlijke verhalen en eigen ervaringen. Humoristisch en af en toe te absurd voor woorden, maar ook realistisch en pijnlijk herkenbaar. Gesloten deuren, de neiging om grenzeloos te zorgen en rollen die vervagen. TABOE! daagt jou als toeschouwer uit om stil te staan en je te laten meevoeren in een wereld van uitdagingen en verwondering. Hoe zit het nou eigenlijk met het mens-zijn?

Anna en Guusje (regie theatergroep RIBW Brabant): “Wij hebben een voorstelling gemaakt over het onderwerp ‘Taboe in de zorg’. Al improviserend hebben wij met de cliënten van de theatergroep verschillende scènes ontwikkeld die een inkijkje geven in het lief en leed in de zorg. Eigen ervaringen zijn hierin de leidraad geweest. Heb je ervaring met de ggz? Of iemand in je nabijheid? Kom naar de voorstelling! Het levert genoeg stof op voor een gesprek over goede zorg.”

Theatergroep

Voor veel cliënten is de drempel naar reguliere kunst- en culturele activiteiten te hoog. In tegenstelling tot veel begeleidingsvormen, waarin praten centraal staat, staat in de theatergroep juist het ‘doen’ voorop. Binnen de theatergroep ligt de nadruk op plezier maken, in plaats van het focussen op problemen. Het werken met theater heeft vele voordelen, zoals het vergroten van zelfvertrouwen, empowerment, reflectie, zelfbewustzijn en inzicht.

In de theatergroep wordt de creativiteit van onze cliënten gestimuleerd door middel van improvisatie. Dit bevordert een gevoel van keuzevrijheid, omdat deelnemers kunnen experimenteren en hun eigen unieke uitdrukking kunnen ontdekken. Op deze manier leren onze deelnemers zich te ontplooien en bouwen zij zelfvertrouwen op. Bovendien krijgen ze een groter sociaal netwerk doordat ze weer andere mensen leren kennen. De huidige deelnemers geven aan het meedoen aan de theatergroep zowel bevrijdend als fantastisch te ervaren.