Kroegendwèèltocht en veel meer: check het carnavalsprogramma van vrijdag in Kruikenstad!

Informatie
Datum:
17 februari 2023
-
18 februari 2023
Prijs: Gratis
Locatie:Binnenstad Tilburg

EIN-DE-LIJK! Het is weer zover! Carnaval barst los in Kruikenstad en wat hebben we er zin in met zijn allen. Ga jij op vrijdag 17 februari carnavallen in Kruikenstad? En ben je benieuwd wat er allemaal te doen is? Wij zetten het voor je op een rijtje in dit dagprogramma. Zo hoef je helemaal niks te missen. Lees snel verder. 

Officiële programma

De Carnavalsstichting organiseert tijdens carnaval diverse evenementen. Zo ook vrijdag 17 februari.

 • 17:11 – 19:11 uur: Wèèrmdraaje bij De Vos en De Craen. De Carnavalsstichting trapt carnaval officieel af bij de meest carnavaleske kroeg van het afgelopen jaar. Het eerste rondje is van de Carnavalsstichting, dus mis dit niet!
 • 19:11 – 04:00 uur: de Kroegendwèèltocht in de binnenstad. Tijdens de kroegendwèèltocht hop jij van kroeg naar kroeg en drink je overal een lekkere (alcoholische) versnapering. Met je papieren stropdas op zak haal je bij elf verschillende Kruikenkroegen een stempel. Heb jij een volle kaart? Dan kun je de stropdas inruilen voor een embleem voor op je outfit!

Het motto van carnaval in Kruikenstad is dit jaar ‘Kwosse Begosse’. Dit betekent: ik wou dat we weer begonnen. Alles over dit motto lees je in dit artikel.

Meer leuke feestjes

Maar ook op de rest van de pleinen en in de horecastraten is er veel te doen. Bijvoorbeeld:

 • Vanaf 09:00 uur: het Dronkedaorissen Carnavalsontbijt op het Kruikenplein (Piusplein-Noord). Onder andere John West en Lamme Frans komen langs. Kaartjes zijn hier te koop.
 • Kroegendwèèltocht meej de tapkraon oope op het Piusplein. Onder andere DJ San Sesferia, Fatguys, DJ Quintijn en Noise Kartel treden op.
 • Ût grôote opwèrmfist met De Manager, CV MSVDBFK, De Manager, Fiësto, Tommy Santo, RTDV en DJ Wesley op de Korte Heuvel.
 • De Valse Start in de Stadhuisstraat. Vanaf 15:00 uur geniet je hier van een carnavaleske dragqueenshow. Ook treden er diverse dweilorkesten en dj’s op.
 • ’t Groôte Pleinfestijn op de Paleisring met Alaafterparty, CV Kruik’m, CV d’n langsaufers, DJ Ron en DJ Daan Geeven.
 • Op de Heuvel is het elke dag feest en komen er diverse artiesten langs. Denk aan Johnny Purple, Alaafterparty, Ruthless, DJ Harm, de Jan van Brusselbank en vele anderen.
 • Poké’s Beestenboel & Vunzige Deuntjes bij Poppodium 013.
 • Ain’t no rave like a carnavalsrave met Joey Beltram, DJ Misjah en vele anderen bij Club Smederij.
 • Seniorenfist bij Schouwburg Concertzaal Tilburg
 • LiveWall organiseert voor de elfde keer carnawall, Bennie Bekend, CV Moeilijk Straal van de Bizar Fraaie Kaart en meer bij LiveWall.
 • Soepa Schrobfist bij Café Tribunaal.

Kroegprogramma’s

Check vooral ook onze uit-agenda voor meer carnavaleske evenementen in de stad.

Kruikenmunten

Het betaalmiddel tijdens carnaval in Kruikenstad is in de binnenstad natuurlijk de Kruikenmunt. Handig: je haalt van tevoren munten bij één van de loketten in de stad en kunt daar bij alle Kruikenkroegen mee betalen. De Kruikenmunt kost dit jaar €3,30. Nieuw dit jaar: een duurzaam alternatief voor wegwerpbekers. Zo wordt carnaval een stuk duurzamer. Het werkt als volgt. Je haalt je eerste drankje en betaalt dan €1,- of 1/4e kruikenmunt statiegeld voor je beker. Haal je een nieuw drankje, dan wissel je de beker om. Om het makkelijker te maken om een rondje te geven, kun je ook bierpitchers kopen. Hiervoor betaal je €3,30 statiegeld of 1 kruikenmunt. Als je naar huis gaat, kun je de beker en/of pitcher inleveren bij de bar en krijg je jouw statiegeld terug.

Bojem leggen

Heel belangrijk tijdens carnaval: niet te vruug pieken. Wat daarvoor heel erg belangrijk is: een goede bojem. Oftewel een goede maaltijd voordat je de nodige pilsjes en Schrobbelèrtjes gaat drinken. Waar je in Tilburg de beste bojem legt? We zetten het voor je op een rijtje.

In de stemming komen

Wil jij alvast in de stemming komen? Begrijpelijk! Wat je sowieso gezien moet hebben, is de documentaire die over carnaval in Kruikenstad is gemaakt. Deze documentaire vind je hieronder.

Pèkske scoren

Ook wel handig als je gaat carnavallen in Kruikenstad: een leuke carnavalsoutfit. Moet jij last-minute nog een outfit of groen-oranje sjaal scoren? Bekijk dan ons handige overzicht met de leukste carnavalswinkels in Tilburg.

Kwèèkers

Onlosmakelijk verbonden met carnaval: de carnavalskwèèkers. Dit zijn leuke Tilburgse spreuken die ieder jaar op vrolijk gekleurde plaatjes worden gedrukt. Leuk om als openingszin te gebruiken, een gesprek aan te knopen of om gewoon lekker mee te lachen samen. Dit jaar zijn er weer vijftien nieuwe uitgebracht. Benieuwd welke? Je vindt ze hier!

Fietsenstallingen

Er rijden dit jaar geen nachtbussen tijdens carnaval. Ga jij carnavallen en wil jij een biertje drinken? Laat dan de auto uiteraard staan en kom met de fiets (of taxi). Tijdens carnaval zijn er extra fietsenstallingen, namelijk bij de Concertzaal (onbeheerd en 24 uur per dag open) en aan de Spoorlaan ten hoogte van de ABN Amro (beheerd en open tussen 12:00 – 04:30 uur). In beide extra stallingen is ruimte voor 500 fietsen. Ook de andere fietsenstallingen in de stad zijn uiteraard open.

Foto’s kijken

Tijdens carnaval gaan de fotografen van Tilburg.com weer het feestgedruis in om jullie als Kruiken en Kruikinnen vast te leggen. Deze foto’s vind je een dag later op onze website. Dus ben je op de foto gezet? Bekijk dan zeker onze fotoalbums.