Laden Evenementen

Lezing bij Gianotten Mutsaers: Joodse huizen

Informatie
Datum:
28 april 2022
Tijd:
19:30 tot 21:00
Prijs: Gratis
Locatie:013 Tilburg
Lezing Joodse Huizen

Joodse Huizen is een serie boeken met verhalen over vooroorlogse bewoners. Onlangs verscheen deel 8 met daarin ook twee Tilburgse verhalen. Donderdag 28 april om 19:30 uur geven Cor Sinnema, Hans Scholtes en Arnoud-Jan Bijsterveld een lezing over Joodse Huizen bij Gianotten Mutsaers. Zij geven een inkijkje in hun onderzoek en de totstandkoming van dit boek.

Boekenreeks Joodse Huizen

De belangstelling voor het joodse leven van alledag, dat nagenoeg volledig vernietigde deel van onze samenleving, is groeiende. De boekenreeks Joodse Huizen reconstrueert de historie aan de hand van adressen en vormt zo een gestaag groeiend papieren monument voor een verdwenen cultuur.

Ook in dit achtste deel van Joodse Huizen komen de verhalen uit heel Nederland: Amsterdam natuurlijk, maar ook Groningen, Tilburg, Den Haag, Haarlem, Ophemert, Tiel, Elburg, Bussum, Scheveningen en Diemen zijn het toneel van deze episode in de vaderlandse geschiedenis. Het gaat over dirigent Ray Forest, ook wel bekend als Sasha of Alexander Goldberg; ‘vischverkooper’ Abraham Tas; diamantslijper Mendel Eidinow; handelaar in goud- en zilverwaren en voormalig vleesverkoper Mozes Abraham Wafelman; voddenjood Salomon Kroonenberg; bakker Israël Kolthoff; kunsthandelaarster Debora del Valle-Rodrigues de Miranda alias Bob en haar zoon Frank Lodeizen. Het gaat over doorsnee-Nederlanders uit alle lagen van de bevolking.

Cor Sinnema

Cor Sinnema (Amsterdam 1947) is permanent diaken. Van 2016 tot 2021 was hij secretaris van de Katholieke Raad voor het Jodendom en sinds 2019 lid van het OJEC. Hij was auteur van diverse publicaties. In 2018 organiseerde hij de expositie Met Nieuwe Ogen. Verhalen over joden en christenen in Tilburg.

Hans Scholtes

Hans Scholtes (1955), oud-docent geschiedenis en één van de erfgoedbeheerders van het Koning Willem II College Tilburg. Toen uit het schoolarchief bleek dat vrijwel alle joodse Tilburgers hun kinderen bij voldoende geschiktheid naar de Rijks-HBS stuurden, was dat in 2013 aanleiding om lid te worden van de Werkgroep joodse Tilburgers.

Arnoud-Jan Bijsterveld

Arnoud-Jan Bijsterveld (1962) is historicus en hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University. Hij begeleidt onderzoek en projecten en geeft onderwijs op het gebied van regionale geschiedenis en erfgoed. Hij was betrokken bij de Werkgroep Joodse Tilburgers en de organisatie van Open Joodse Huizen. In 2016 publiceerde hij een boek over de familie Polak, die vanaf 1928 het huis bewoonde waarin hij sinds 2001 woont.

Interesse?

De lezing vindt plaats donderdag 28 april om 19:30 uur bij Gianotten Mutsaers. De entree is gratis, maar reserveren is gewenst via info@gianottenmutsaers.nl.