Lezing: ‘De toekomst van lezen’ in de LocHal

Informatie
Datum:
10 maart 2024
Tijd:
14:00 tot 15:30
Prijs: Gratis
Locatie:LocHal

Hoe ziet de toekomst van lezen eruit? Hoe worden digitale technologieën als virtual reality en kunstmatige intelligentie gebruikt in de literaire wereld? 10 maart kun je daar achter komen in de LocHal, benieuwd? Lees snel verder!

Op 10 maart kijk je samen met onder andere Ronald Giphart in de LocHal naar de toekomst van het lezen. Er gaat verteld worden over de wereld van de digitale literatuur,  de mogelijkheden en wordt er een blik geworpen naar de toekomst.

Digitale literatuur

Digitale literatuur zijn verhalen of gedichten die dankzij digitale technologie een nieuwe literaire ervaring bieden. Denk bijvoorbeeld aan een gedicht dat je ervaart door een virtual reality-bril op te zetten. Of een interactief gameverhaal waarbij jij als lezer kunt meebeslissen hoe de hoofdpersoon handelt. Ook verhalen en gedichten die geschreven zijn door een kunstmatige intelligentie kunnen we digitale literatuur noemen. Maar kan een automatisch gegenereerd gedicht ook mooi of betekenisvol zijn? En zal het ‘gewone’ boek in de toekomst nog wel bestaan? Aan de hand van de ervaringen van drie sprekers nemen we een kijkje in de wereld van digitale literatuur en gaan we het gesprek hierover aan.

Het programma

• De Nederlandse auteur Ronald Giphart heeft in 2017 – heel ver voor de huidige opkomst van kunstmatige intelligentie en computerprogramma’s als ChatGPT – samengewerkt met een AI om een extra hoofdstuk te schrijven voor het boek ‘Ik, robot’ van science fiction-auteur Isaac Asimov. Giphart schreef steeds enkele woorden of een zin en de taalrobot Asibot stelde een vervolg voor. Nu sinds 2023 wordt kunstmatige intelligentie plots ten overvloede gebruikt om teksten, verhalen en gedichten te schrijven. Ronald Giphart blikt, kritisch, met de kennis van nu, terug op zijn ervaring uit 2017.

• Hanan Faour is een Nederlands-Libanese schrijver die verhalen vertelt in tekst, beeld en html. Hanan Faour maakt in haar werken op natuurlijke
wijze gebruik van de digitale wereld. Ze genereert digitale portretten voor personages en publiceerde playlists op Spotify met de favoriete muziek van de hoofdpersonen van haar debuutroman ‘Schervenstad’. In haar debuutroman tref je naast ‘gewone’ tekst ook WhatsApp-gesprekken en e-mails aan. Hanan Faour geeft ons haar perspectief op digitalisering en de invloed hiervan op de literatuur.

• dr. Siebe Bluijs doet onderzoek naar digitale literatuur bij Tilburg University. Zo brengt hij bijvoorbeeld alle bestaande Nederlandstalige werken in kaart die we ‘digitale literatuur’ kunnen noemen: van de alleroudste computerprogramma’s tot hypermoderne apps en kunstinstallaties. Siebe Bluijs geeft een algemene introductie in digitale literatuur, laat ons kennismaken met verschillende voorbeelden en zet ons aan het denken over de betekenis en waarde van digitale literatuur.

Het evenement is geheel gratis te bezoeken, loop dus zeker binnen voor een kijkje in de toekomst van het lezen!

Meer informatie

Voor meer informatie over het evenement ‘De toekomst van lezen’ kunt u kijken op de site van stichting cools.