Laden Evenementen

Lezing door Verhalis over het community art project Namen en Nummers

Informatie
Datum:
25 april 2022
Tijd:
19:30 tot 21:30
Prijs: Gratis
Locatie:LocHal

Op 25 april is er in de Bibliotheek LocHal een lezing door de organisatoren van Namen Nummers in Tilburg. Namen en Nummers is een community art project waarin de bewoners van een stad namen adopteren van tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen joodse stadgenoten. Lees snel verder.

In september 2021 werd dit project voor het eerst gedaan in Tilburg.  Het project betrekt inwoners bij een verschrikkelijk deel van hun lokale geschiedenis: het wegvoeren van joodse stadsgenoten naar vernietigingskampen. Stadsgenoten van nu adopteren de namen van deze vermoorde joodse inwoners. Voor deze persoon maken ze een naambodje. Tijdens een herdenkingsritueel leggen ze dat neer op een plattegrond van de stad, op de plek waar de joodse personen hebben gewoond. Zo worden ze symbolisch thuisgebracht en ontstaat een tijdelijk monument voor een oneindig leed.

Deelnemers ervaren dit ritueel heel intens: ze raken verbonden met de naam die ze hebben geadopteerd en gaan op zoek naar het verhaal erachter van het zo abrupt beëindigde leven. De naambordjes tonen vaak een verbeelding van deze verbondenheid.

Namen en Nummers NL is het landelijk vervolg van een lokaal herdenkingsproject dat in 2012 door beeldend kunstenaar Ida van der Lee is opgezet in de Oosterparkbuurt in Amsterdam. Stichting Verhalis heeft dit project in Brabant opgepakt. In de lezing op 25 april vertellen ze hun ervaringen van vorig jaar, toen ze alle vermoorde joodse Tilburgers ‘thuisbrachten’ in het Spoorpark. Ook komt de samenwerking met lokale partners en kunstenaars naar voren. De komende jaren gaat Verhalis dit project ook in andere Brabantse steden uitvoeren. Saxofonist David Bello Arcos zal tijdens de bijeenkomst ‘Tilburg is mijn thuis’ spelen, een compositie door Bruno Culotti, speciaal geschreven voor de herdenking op 3 september in het Spoorpark.

Verhalis

Stichting Verhalis verzamelt herinneringen en verhalen. Ieder mens bewaart een schat aan kleurrijke herinneringen, die de moeite waard zijn om verteld te worden. Stichting Verhalis wil deze verhalen verfilmen of verbeelden om ze voor volgende generaties te bewaren. Kijk voor meer informatie op deze website.

Praktische informatie

Je bent welkom op 25 april om 19.30 uur in de Kennismakerij op de eerste verdieping in de Bibliotheek LocHal. Inloop vanaf 19.15 uur met een kopje koffie/thee. De toegang tot deze avond is gratis. Wel graag aanmelden via deze website.