Laden Evenementen

Lezing van Anne-Lot Hoek over haar boek ‘De strijd om Bali’ bij Boekhandel Gianotten Mutsaers

Informatie
Datum:
13 maart 2022
Tijd:
15:00 tot 16:00
Prijs: Gratis

Zondag 13 maart om 15:00 uur geeft Anne-Lot Hoek bij Boekhandel Gianotten Mutsaers in Tilburg een lezing over haar boek De strijd om Bali. Lees snel verder voor meer informatie over deze lezing. 

 De strijd om Bali

De onafhankelijkheid van Indonesië is onomkeerbaar, de Republiek Indonesië is een feit. In 1946 bezet Nederland Bali en daar wordt de deelstaat Oost-Indonesië opgericht. Deze staat moet een toonbeeld worden van democratie, maar het gezag dwingt de loyaliteit van de bevolking meteen al meedogenloos af.

De strijd om Bali is een geschiedenis van de ongekend hevige guerrillastrijd die vlak na de Tweede Wereldoorlog op het eiland ontvlamde. Een ontluisterend verhaal over onderdrukking, verzet, vriendschap en verraad dat onlosmakelijk is verbonden met het imperiale verleden, maar ook met de kern van de Nederlandse dekolonisatiepolitiek.

Aan de hand van ruim 120 interviews op Bali en in Nederland, uitvoerig archiefonderzoek, brieven en memoires, dringt Anne-Lot Hoek door tot in de haarvaten van het koloniale systeem. Ze brengt een gelaagd en vernieuwend beeld van een wrede onafhankelijkheidsstrijd.

Anne-Lot Hoek

Anne-Lot Hoek is zelfstandig onderzoeksjournalist en historica en schrijft onder andere voor NRC HandelsbladDe Groene AmsterdammerVrij Nederland en De Lage Landen.

 Sinds 2012 richt ze zich vooral op de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Voor haar bijdrage aan het debat daarover, ontving ze de ASH Valorisation Prize 2020 van de Universiteit van Amsterdam. Na zeven jaar verscheen eind 2021 haar debuut ‘De strijd om Bali’ (Bezige Bij). Het boek is gebaseerd op ongeveer 120 interviews op Bali en in Nederland, uitputtend archiefonderzoek, memoires, correspondentie, literatuur, monumenten & privé documenten.

Interesse?

Wil jij graag bij deze lezing zijn? De lezing is gratis te bezoeken maar reserveren is gewenst. Dat doe je door te mailen naar info@gianottenmutsaers.nl