Laden Evenementen

Makers Sessie bij De Nieuwe Vorst

Informatie
Datum:
03 augustus 2022
Tijd:
19:30 tot 23:00
Prijs: Gratis
Locatie:Theater De Nieuwe Vorst
De Nieuwe Vorst en Makershuis Tilburg nodigen deze zomer nieuwe makers uit om eindelijk weer voor publiek te presenteren. Een zomer in De Nieuwe Vorst is natuurlijk niet compleet zonder nieuwe makers. Geniet op deze woensdagavonden van uitprobeersels, proeves, onaffe zaken, openbare repetities en try-outs op het gebied van theater, dans en veel meer.

Het programma

 • Bram van Helden
  Op het grensvlak van beeldende kunst en theater concentreert Bram zich op het bezielen van levenloze objecten. Hij speelt met voorwerpen, hun relatie tot elkaar en hun betrekking tot de mens. Daarbij transformeert hij assisterende objecten tot hoofdpersonages en creëert zo de tijd om het niet-menselijke om ons heen, met aandacht, waar te nemen.
 • Unnecessary violence – Companie Hein
  Speels, absurd en misschien een beetje agressief. Met hun vriendschap als basis, jongleren, dansen en bewegen Elise en Nils erop los om hun visie op de mens en zijn gedrag te laten zien. Het publiek wordt uitgenodigd om zich te mengen in het perspectief van de artiesten die, ondanks dat ze volwassen zijn, nog altijd kinderlijke nieuwsgierigheid zijn. Toch proberen ze dit te verhullen achter een masker van professionaliteit.
 • LaPiratesse
  Met spoken word, dans, visuals en extravagante kostuums zuigt deze band je mee in de werelden van frontmens Inez Wolters. Als zeer bijzondere leading voice zingt Inez namelijk niet maar ze heeft wel heel veel te zeggen! Over (gender)gelijkheid en femininiteit bijvoorbeeld, maar ook over armoede en eenzaamheid, en technologische en natuurlijke omwentelingen. In no-time wisselt Inez voor je ogen van kostuum naar kostuum, van karakter naar karakter, ze neemt je mee langs haar gedachten, vragen en dromen op een persoonlijke manier die tegelijkertijd universele thema’s weet te raken.
 • Anoek & Mees
  Met hun voorstellingen, interventies, acties en theatrale ontmoetingen, die veelal plaats vinden binnen het maatschappelijke domein, zoekt dit makersduo de grenzen van theater op. Vanaf mei 2022 werken ze aan het innovatieve project Artist in School. Een participatief onderzoek naar de vraag of theater als instrument ingezet kan worden om het emotioneel welzijn van leerlingen te verhogen. Tijden deze makers sessie zullen ze in een interactieve TedTalk aan de slag gaan met een casus die ze in hun vooronderzoek zijn tegengekomen.
  Artist in School is een project van Het Laagland, het Graaf Huyn College, Lectoraat autonomie en openbaarheid in de kunsten (Zuyd Hogeschool), Gemeente Sittard-Geleen, COC-Limburg, de Rutgers Stichting & VIA ZUID talentontwikkeling podiumkunsten Limburg.
 • Rozemarijn Romeijn
  Rozemarijn Romeijn maakt theater. Hoewel… Zelfs dat vraagt ze zich af in haar residentie bij het Makershuis. Onder begeleiding van Ine te Rietstap onderzoekt ze haar makerschap in inhoud en in vorm. A Great Reset, zou je kunnen zeggen. Voor deze reset kun je Rozemarijn kennen van haar artistiek werk voor HZTeam, het jongerenplatform van Het Zuidelijk Toneel, als artistiek leider van T*Agency en als maker van allerlei andere megalomane (sociaal-artistieke) theaterprojecten in Tilburg. En na haar reset? Wie zal het zeggen. Wat ze zal doen op 3 augustus? Totaal onbekend.
 • Bill and Fred’s Adventures – Elysia McMullen
  Bill en Fred, twee professionele en bereisde avonturiers, allebei nuttelozer dan nutteloos zonder de ander, worden samen meesters in het ontrafelen van het absurde. Het duo legt een diepgaande precisie in hun bewegingen, dankzij jaren ervaring in improvisatie, clownerie en dans.
  Dit stuk is een avontuur dat begint bij het einde, zoekend naar eigendommen en rugzakken. Een avontuur dat er tegelijkertijd niet in slaagt te beginnen en te eindigen. Het duo slaat artistieke nieuwe wegen in, brengt het niveau van dans en clownerie tot ongekende hoogtes.
  Ze gebruiken een ingewikkelde taal van gebaren en beweging, ontwikkeld door improvisatie. Hun werk is afgeleid van de humoristic movement taal die focust op de clowneske dansexpressie. Met deze abstracte stijl nemen ze hun publiek mee op een ontdekkingsreis vol humor.

Pay what you want

Deze avond bepaal jij zelf wat je wilt en kunt betalen. Van elk bedrag, hoe klein ook, worden ze blij. Het helpt hen om werk van jonge makers te kunnen blijven presenteren. Om zeker te zijn van een plek, reserveer je via de ticketknop op de website je gratis kaart.