logo
Laden Evenementen

Maria Zingt bij de Kapel Onze Lieve Vrouw ter Nood

Informatie
Datum:
13 mei 2022
Tijd:
19:30 tot 20:30

Op vrijdagavond 13 mei vanaf 19.30 uur staat weer Maria Zingt voor de dertiende keer op het programma. Maria Zingt is een ode aan de sterke vrouwen van Tilburg

Dit landelijk unieke evenement wordt voor de 13e gehouden bij de Kapel Onze Lieve Vrouw ter Nood aan de Kapelhof in het hartje van de stad. Het thema deze keer is ‘Tilburgse Sterke Vrouwen’. Maria Zingt 2022 is een ode aan alle vrouwen van Tilburg. Tijdens Maria Zingt wordt een door Paul Spapens samengesteld boekje gepresenteerd. Daarin staan tien geschreven portretten van historische Tilburgse sterke vrouwen. Het 56 pagina’s tellend boekje met foto’s van de geportretteerde vrouwen is nadien gratis verkrijgbaar in de kapel en bij de boekhandels Livius en Gianotten.

Vrouwen die in dit boekje onder anderen worden beschreven zijn Jet de Pont (eerste vrouwelijke journalist), Carla van Bijnen-Strok (Surinaams emancipator), Anny van Wanrooy (ze verdiende jarenlang als ‘dikste vrouw ter wereld’ de kost op de kermis), Zahra Bouclal Albazzaz (steun en toeverlaat Marokkaanse gemeenschap), Bertje Eijgenraam (eerste maatschappelijk werkster).

Thema

Maria Zingt kent elk jaar een nieuw thema. Veel verschillende invalshoeken ten aanzien van de Mariaverering in Tilburg en Brabant zijn al de revue gepasseerd. De organisatie, de beheerstichting van de Kapel Onze Lieve Vrouw ter Nood, wil met deze thema’s laten zien hoe breed de eeuwenoude Mariatraditie is. Het thema van dit jaar is een ode aan de Tilburgse sterke vrouwen. Maria, zo is de gedachte, was ook een sterke vrouw. Naast de tien beschreven historische vrouwen staan in het boekje ook verhalen over de twee belangrijkste Maria’s van Tilburg: van de Kapel Onze Lieve Vrouw ter Nood en de Hasseltse Kapel.

Sterke vrouw

Tijdens Maria Zingt worden al deze historische vrouwen kort voorgesteld. Bovendien wordt aan vijf vrouwen de vraag gesteld wat een sterke vrouw is. Hieraan wordt meegewerkt door Gerda de Vries (directeur Feniks), zuster Mariët Kinker (overste Zusters van Liefde), Hanneke Doevendans (directeur bouwbedrijf André Doevendans), Maria Pinas (emancipator Surinaamse gemeenschap) en Hennie van Schooten (voorzitter Het Vierde Geschenk/Tilburgse Speelgoedbank). Deze vijf vrouwen krijgen de eerste exemplaren van de boekjes uitgereikt door voorzitter Karel Bergmans van de Stichting Gilde Onze Lieve Vrouw ter Nood.

Tijdens Maria Zingt worden gezamenlijk elf Marialiedjes gezongen onder leiding van Gemengd koor De Bron. Het concept is in feite hetzelfde als het grote en succesvolle Tilburg Zingt. De bezoekers krijgen een zangbundeltje waarin alle teksten staan. Maria Zingt is in de openlucht bij de kapel. De organisatie plaatst banken zodat iedereen kan zitten. Een Marialiedje wordt speciaal opgedragen aan Oekraïne en de inwoners die zo verschrikkelijk te leiden hebben van de Russische agressie