Laden Evenementen

Moving Futures festival bij Theater De Nieuwe Vorst

Informatie
Datum:
21 april 2023 20:00
-
22 april 2023 23:30
Prijs: €17,
Locatie:Theater De Nieuwe Vorst

Op vrijdag 21 april en zaterdag 22 april is er weer veel te doen bij Theater de Nieuwe Vorst. Moving Futures is het festival waar je dans van de nieuwste generatie makers in al zijn verschijningsvormen beleeft. Elke avond biedt het festival vernieuwende dans in een royaal uiteenlopend programma. 

Onder het motto: tell to inspire brengen de Moving Futures makers van 2023 voorstellingen, performances, installaties, lezingen en (after)talks naar De Nieuwe Vorst. Laat je twee dagen verrassen door de betrokken, brutale en barrière doorbrekende dansmakers en performers van nu.

Programma dag 1

Exceeding digital infoxication – Argil & Hassani

Twee humanoids worden gecreëerd om de wereld over te nemen. Ze nemen je mee in hun wereld vol oneindige toegang tot (digitale) informatie wat ook kan leiden tot infoxication: informatiestress, waardoor je misschien de verkeerde beslissingen zou kunnen nemen.

Even Onions Don’t make me cry – Jefta Tanate & Matilde Tommasini

‘Even onions don’t make me cry’ is een samenwerking tussen Matilde Tommasini en Jefta Tanata. De residentie onderzoekt in hoeverre je een muur om je heen moet bouwen om jezelf in deze maatschappij staande te houden. Wanneer en hoe heb je kwetsbaarheid nodig? Door levenservaring creëren we een systeem voor onszelf. Soms werkt dat systeem, en soms niet.

Het duet is een ontmoeting tussen twee van die systemen die beiden niet meer houdbaar zijn. Ze onderzoeken hoeveel kwetsbaarheid nodig is om die patronen te overwinnen en om hun relatie opnieuw in te richten. De vraag die zij stellen luidt: hoeveel lagen van ‘onze uien’ kunnen we afpellen? En in hoeverre moeten we dat doen om de veranderende tijden en relaties aan te kunnen? De twee entiteiten komen in aanraking met patronen van zelfvernietiging, onzekerheden en het vuur dat in ons allen zit. Om eerlijk te zijn, we huilen allemaal wel eens. En dan pellen we toch de lagen van onze kostbare uien en snijden deze fijn.

What Lies Beneath – ShELFISH

Met What Lies Beneath stelt theatermaker Veerle van Overloop de destructieve kracht van beperkte en simplistische berichtgeving door onze media aan de kaak. Door de versmelting van een actuele theatertekst met ongepolijste dans, een indringende soundscape, live graffiti en videokunst kruipt What Lies Beneath onder de huid. Een confronterende docu-performance over grote oorlogen en gruweldaden die het nieuws niet halen, het schemergebied tussen feit en fictie.

Programma dag 2

3 studies for a self portrait – Simon Bus

Simon heeft een fascinatie voor ‘het zelfportret’. Zijn leven als breakdancer heeft hij dan ook al vanaf zijn eerst jaren gedocumenteerd in videoportretten. In 2019 maakte hij de solo ‘Self portrait, man on orange floor’. Nu brengt hij het vervolg ‘Three studies (for a self portrait)’: een avondvullende dansvoorstelling met drie in elkaar verweven solo’s waarin hij zelfportretkunst benadert vanuit dans.

Fifty-one/forty-nine – Emma Evelien & Remy Tilburg

Een duet over de mannelijke en vrouwelijke energie in ons allemaal, én over de wisselende dominantie tussen die twee.

Remy Tilburg en Emma Evelien maakte dit duet voor de RIDCC Rotterdam International Duet Choreography Competition in 2021. Het werd geselecteerd uit meer dan 400 inzendingen uit 62 landen en bereikte de finale. Het won de Partnering Award van het Nederlands Dans Theater (NDT).

Tanten bo t’aki – While you’re here – Faizah Grootens

Tanten bo t’aki is Papiamentu voor “terwijl je hier bent”. Met dit speelse en intieme duet creëert choreografe Faizah Grootens een lichamelijk speurtocht naar de voortdurend bewegende wervelkolom en de relatie tussen synchroniciteit en individualiteit. Twee mensen delen een persoonlijke ruimte, met een onmiskenbare verbinding. Wat bestaat er als ze samen zijn en wie zijn ze individueel? In constante oneindige bewegingen golven de twee dansers door de voorstelling. Maar uiteindelijk zijn ze niet alleen, jij bent er ook.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit tweedaagse festival kun je terecht op de website van Theater De Nieuwe Vorst.