Laden Evenementen

Op 21, 22 en 23 september organiseren 7 Tilburgse organisaties een vierluik rondom dementie in en rondom de LocHal

Informatie
Datum:
21 september 2022 19:30
-
23 september 2022 15:30
Locatie:LocHal
Vierluik rondom dementie in de LocHal

Op 21, 22 en 23 september organiseren Alzheimer Nederland (afdeling Midden-Brabant), De Geheugenwinkel, de Bibliotheek LocHal, De Wever, Gemeente Tilburg, Kunstloc Brabant en ROC Tilburg School voor Zorg en Welzijn een vierluik rondom dementie in de LocHal. Daarmee laten de organisaties zien wat kunst, natuur, technologie en taal kunnen betekenen voor dementie. De bijeenkomsten worden georganiseerd in het kader van Wereld Alzheimer Dag op 21 september. Het thema dit jaar is ‘Samen op pad’.
Foto: Anneke Wijn

Kunst en dementie

Op uitnodiging van Kunstloc Brabant en de Bibliotheek LocHal delen kunstenaars Anneke Wijn, Evie Sparidaens en Madeleine Matzer wat zij ontwikkeld hebben voor mensen met dementie en hun naasten. Anneke Wijn toont deze avond de ontroerende documentaire Meisjes met Grijze Haren. Over hoe kunst mensen met dementie kan openen. De documentaire is gemaakt in samenwerking met Roos Breukel.

Evie Sparidaens laat een aantal videoportretten zien. Ze vertelt “Met mijn documentaires wil ik meer inzicht, bewustwording, begrip en empathie creëren voor wat dementie is, gezien vanuit de mantelzorger”. En Madeleine Matzer vertelt over haar informatieve en ontroerende theatervoorstelling ‘Je kunt me gerust een geheim vertellen’. Deze maakte ze, geïnspireerd door haar moeder die Alzheimer had, voor (mantel)zorgers. Deze bijeenkomst vindt plaats op 21 september om 19.30 uur in de LocHal. Meer informatie over kunst en dementie is te lezen op de website van Kunstloc Brabant: https://www.kunstlocbrabant.nl/kennis-advies/kunst-en-dementie-41125.

Natuur, Technologie en dementie

Gerard Toussaint, docent zorgtechnologie aan het ROC Tilburg Zorg & Welzijn, en Jasperina Venema, adviseur bij Van Helvoirt Groenprojecten, laten op 22 september om 19.30 uur zien hoe technologie het leven van mensen met dementie en hun naasten makkelijker kan maken. En hoe de nabijheid van natuur voor hen een heilzaam en ontspannend effect kan hebben. Een avond waar je hoort welke (zorg)technologische hulpmiddelen ingezet kunnen worden en wat de rol van de natuur is bij onder meer het stimuleren van de zintuigen.

Natuur, taal en dementie

Op 23 september ben je in de ochtend welkom bij een ‘groene’ activiteit voor kinderen, hun ouders en grootouders. Er wordt voorgelezen uit kinderboeken waarbij het thema dementie centraal staat. Vervolgens gaan studenten van het ROC samen met de kinderen plantjes stekken die zij mogen planten op de Jeugdafdeling van de Bibliotheek LocHal. Als de stekjes sterk genoeg zijn, krijgen bewoners van zorgorganisatie De Wever en hun naasten de plantjes gedoneerd.

Samen op pad, een wandeling door de Spoorzone

En op 23 september, van 13.30 tot 15.30 uur, gaan we daadwerkelijk “Samen op pad”. In en om de LocHal worden er diverse activiteiten georganiseerd die samen bezocht kunnen worden. De wandelroute van 1,5 km heeft als start- en eindpunt de LocHal. Op een aantal plekken langs deze route zullen activiteiten plaats vinden. Op het Energieplein kun je bijvoorbeeld komen kijken of meedoen aan een sportieve activiteit. In de Clarissenkapel aan de Lange Nieuwstraat kun je luisteren of meezingen met het Geheugenkoor en als afsluiter mag je een wens op een “vergeet me nietje” schrijven die je in de “belevingsboom” kunt hangen in de Bibliotheek LocHal.

Meer info

Alle overige informatie is te vinden in de agenda op www.bibliotheekmb.nl/dementie. Daar is ook te zien wat de Bibliotheek Midden-Brabant verder aanbiedt aan programmering rondom het thema ‘dementie’.