Agenda

open rondleiding

(AFGELAST) Open rondleiding bij Schrobbelèr

Wanneer: iedere Zaterdag, iedere Zondag Waar: Schrobbelèr Entree: €16,50
Bestel tickets

(AFGELAST) Open rondleiding bij Schrobbelèr

Beleef de sfeervolle, Bourgondische rondleiding bij Schrobbelèr! Elke zaterdag en zondag organiseert Schrobbelèr rondleidingen waar iedereen kan aansluiten.

Open rondleiding

Je wordt in de drie uur durende open rondleiding meegenomen in de Bourgondische wereld van de kruidenlikeur. Tijdens de ontdekkingstocht maak je kennis met het verhaal achter Schrobbelèr. Proef, ruik en luister je weg door de historie, het geheim van het familierecept, het bottelen van de kruiken en de warme sfeer van Schrobbelèr.

open rondleiding

Ontstaan Schrobbelèr

‘Waar vriendschap gevierd wordt, komt Schrobbelèr op tafel.’ Een Brabantse traditie, die in de jaren ’70 ontstond in het huisbarretje van Jan Wassing. Als maagpatiënt kon Jan niet goed tegen sterke drank. Op eigen initiatief mengde hij bestaande dranken, aangevuld met homeopathische middelen, tot hij iets vond dat zijn maag kon verdragen. Vanuit zijn huisbarretje ‘Bij den Schrobbelaar’, ontstond de kruidenlikeur zoals wij die nu kennen.

De samenstelling van Schrobbelèr is, zelfs na al die jaren, een goed bewaard familiegeheim. Deze kruiden bepalen namelijk de kenmerkende smaak van de likeur. Andere ingrediënten, zoals suiker en alcohol, komen van de suikerbiet. Het mengen van alle ingrediënten gebeurt in de Schrobbelèr-distilleerderij.

De Schrobbelaar

De ondernemende Jan Wassing ontleende de naam van zijn huisbar aan de roemrijke Tilburgse textielindustrie. De Schrobbelaar was de persoon die wol ontwarde, voordat het gesponnen kon worden. Ook de kruik deelt in deze geschiedenis: in vroegere tijden droegen textielmedewerkers kruiken mee naar huis, om te vullen met urine. Hiermee werd de wol gezuiverd. Als prominente en bourgondische Brabander, verspreidde Jan zijn likeur tijdens carnaval en binnen de plaatselijke horeca. Een spoor van bijzondere vriendschappen en gezelligheid achterlatend.

Jan Wassing

Jan Wassing overleed in 1981,  een jaar nadat Schrobbelèr op de markt kwam. Hij liet een transportbedrijf, een paar kruiken, etiketten en een recept achter. Zoon Pieter-Jan Wassing vond dat het laatste aandenken aan zijn vader moest blijven bestaan. Ook al zou dat wat kosten. Belangrijker dan geld waren de kernwaarden van Schrobbelèr. Zoals die vroeger ontstonden in het huisbarretje: Glimlach. Warmte. En vriendschap.

Locatie

Reageer op dit bericht