Laden Evenementen

Opening expositie ‘Leijpark in vier seizoenen’ in Wijkcentrum Spijkerbeemden

Informatie
Datum:
22 maart 2022
Tijd:
19:00 tot 21:00
Prijs: Gratis
Locatie:Wijkcentrum Spijkerbeemden

Op 22 maart 19:30 uur is de officiële opening van de foto-expositie “Leijpark in vier seizoenen” van Henk de Winter, in Wijkcentrum Spijkerbeemden. Deze is het hele jaar door te zien. Aan het begin van elk seizoen worden de foto’s verwisseld uit de zomer-, herfst-, en wintercollectie.

Wie Tilburg zegt, zegt Leijpark. En wie Leijpark zegt, zegt Henk de Winter. Iedereen kent hem, de man die met zijn hond en zijn camera rondloopt in het park. Al meer dan vijftien jaar deelt hij zijn foto’s met het Tilburgs publiek. Het Leijpark vormt zijn geweldige inspiratiebron. Hij zei weleens: “één boom, die kan je van allerlei kanten, uit allerlei invalshoeken bekijken. En dat kun je elke dag weer doen, in alle seizoenen, bij alle weertypen en alle vormen van licht of schaduw en steeds zie je weer wat nieuws. En dan heb ik het enkel nog maar over één boom.”

Opening expositie

Na vijftien jaar werd het tijd voor een heuse expositie. Henk (Broekhoven, 1953) wil het leven in het Leijpark delen. Zijn camera neemt ons bij de hand en samen met hem gaan we op ontdekkingstocht. We stappen over de Ley als deze buiten haar oevers treedt, we zien en horen jonge vogels kwinkeleren in het dicht struweel, we zien de ganzen in V-vorm zuidwaarts vliegen en eten stiekem dauwbramen en wilde frambozen. Henk leidt de dans langs zeldzame zwammen, een heuse lepelaar stapt rond tussen de waterlelies, de reusachtige karper blaast bellen in de vijver en overal bloeit maagdelijke witte bloesem alsof het lijkt dat het Leijpark met sneeuw bedekt is. We dwalen als kinderen door de seizoenen en vallen van de ene verbazing in de andere. Zo mooi, zo divers, zo wonderlijk.

Alle seizoenen passeren in deze expositie de revue, in al hun ruwheid, strijd om te overleven, schoonheid en kwetsbaarheid. Want bij de start van een seizoen worden de foto’s gewisseld. Wijkcentrum de Spijkerbeemden, Don Sartostraat, stelt haar muren beschikbaar voor deze fotopracht en verzorgt de opening. De expositie, georganiseerd door Henk de Winter en Thierry Dinjens, is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit Verrijk je Wijk en Foto Frans van Aarle.

Meer informatie

Op 22 maart is de opening van de expositie, het thema ‘Lente’ zal het spits afbijten. Iedereen is welkom; inloop vanaf 19.00 uur. De officiële handeling vindt plaats om 19.30 uur en is die dag tot 21.00 uur te bezichtigen.

Oproep! Heb je zelf een mooie foto van iets in het Leijpark, schroom niet en stuur deze naar Henk de Winter (H_de_winter@hotmail.com) en wellicht wordt je foto toegevoegd aan de expositie, want het Leijpark is van ons allemaal!