logo
Laden Evenementen

Opening expositie The (un)Known in LocHal

Informatie
Datum:
09 juni 2022
Tijd:
17:00 tot 19:00
Prijs: Gratis
Locatie:LocHal
Expositie the (un)known

Op 9 juni opent in de LocHal Tilburg de expositie The (un)Known, met mythische figuren uit de binnenwereld van Marjolein van der Wal, Nina van de Ven en Sarah Linde. Deze expositie is een initiatief van Kunstloc Brabant en ontstaan naar aanleiding van een open call onder Brabantse kunstenaars.

Over de LocHal

De LocHal is een plek waar bezoekers komen voor kennis, ontmoeting, creativiteit en cultuur. Het is een plek voor iedereen die zich wil ontplooien. Met deze expositie nodigen we je uit om daarbij stil te staan. Om jezelf beter te leren kennen met behulp van mythische figuren die fundamentele menselijke motieven vertegenwoordigen. Deze ‘(on)bekenden’ bieden een ingang tot meer inzicht in de complexiteit van jouw identiteit. Onderzoek jij wie je bent in al je facetten?

Over de kunstenaars

Marjolein van der Wal

Starway to Heaven is een totaalinstallatie van zeven immense godinnen – opgebouwd uit kostuums en zelfgemaakte rekwisieten – die eerder werden gepresenteerd in fashion performances.

“Door middel van mijn werk ben ik mijn identiteit aan het onderzoeken. Elk onderdeel van de installatie is een personificatie, die ik link aan een archetypische godin. Hiermee wil ik laten zien, dat we allemaal dezelfde ‘types’ in ons dragen. Ik ben erachter gekomen dat ik me meer verbonden voel met het ene archetype dan met het andere. Maar door al mijn archetypen letterlijk de ruimte te geven, maak ik ruimte voor mezelf om te zijn. Te zijn wie ik ben. Om tot de slotsom te komen dat het mogelijk voor iedereen zo werkt.”

Nina van de Ven

Met haar in houtskool en zwarte pastel uitgevoerde tekeningen verbeeldt Nina van de Ven fabelachtige personages waarin motieven afkomstig uit o.a. iconografie en popcultuur samenkomen.

“Ik teken heel associatief. Vaak begin ik met een plan, maar tijdens het maken voeg ik beelden toe of verdwijnt er iets. In mijn werk creëer ik een persoonlijk universum met mythische figuren. Ze ontstaan vanzelf vanuit mijn fascinatie voor religieuze, occulte en alledaagse symboliek. Deze raadselachtige wezens communiceren veel herkenbaars, maar voor mij is het belangrijker dat de kijker er zelf een eigen betekenis en interpretatie aan geeft.”

Sarah Linde

Relaties en verhoudingen tussen mens en dier, maar ook van de mens onderling en de mens tot zichzelf spelen een grote rol in de tekeningen en grafiek van Sarah Linde.

“Tekenen is voor mij het ‘mens-zijn’ proberen te vangen, te onderzoeken en te begrijpen. Het roept veel vragen op die ik niet kan beantwoorden, maar wel kan aftasten door te tekenen. Hoe werkt mijn ‘denkhoofd’ samen met mijn lichaam en mijn gevoelens? Volg ik mijn eigen ritme? Luister ik naar mijn dromen en wensen? Allemaal vragen die ieder mens kent en op een eigen manier onderzoekt om tot een ‘authentiek zelf’ te komen.”

Dit expositievoorstel is geselecteerd n.a.v. de open call die Kunstloc Brabant in december 2021 verspreidde onder Brabantse makers.

Opening expositie 9 juni

De expositie opent 9 juni met een feestelijk programma:

  • 17:00 uur – 17:05 uur: Performance Mirte Hartland (spoken word/muziek);
  • 17:05 uur – 17:25 uur:  Welkomstwoord en voorstellen van de kunstenaars;
  • 17:25 uur – 17:30 uur: Performance Mirte Hartland (spoken word/muziek);
  • 17:30 uur – 19:00 uur: Bekijken van de expositie / borrel.

Aanmelden voor de opening is verplicht. De expositie is vanaf 9 juni te bezoeken tot en met 28 augustus 2022.