Laden Evenementen

Première: documentaire ‘De Vrouwen Achter Het Bier’ tijdens Mout Bierfestival

Informatie
Datum:
28 mei 2022
Tijd:
22:00 tot 22:15
Locatie:Spoorpark

Semmi Langenhuijsen en Kiki van Beerendonk zijn twee Tilburgse vrouwen die een korte documentaire hebben gemaakt over ‘De Vrouwen Achter Het Bier’ om de vrouwen in de bierwereld een podium te geven. Op 28 mei tijdens het Mout Bierfestival  gaat hun documentaire in première en jij kunt er bij zijn! Lees snel verder.

In de documentaire ‘De vrouwen achter het bier’ geven documentairemaker Semmi Langenhuijsen en bierbrouwer Kiki van Beerendonk een podium aan vrouwen in de bierwereld. Er komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals de geschiedenis van vrouwen in bier (met levende legende Rosa Merckx, 97 jaar en voormalig brouwer van Liefmans), de pracht van de bierwereld, maar ook het onvermijdelijke seksisme in deze door mannen gedomineerde branche — zowel in productie als aan de bar. Uiteindelijk schetst de documentaire een totaalbeeld van deze beweeglijke wereld gezien door de ogen van de vrouw.

Waarom deze documentaire?

Bierbrouwen was rond de 14e eeuw een thuisambacht. Zoals bij veel zaken die in huiselijke kring bedreven werden, vertolkten vrouwen hierbij een centrale rol. Die rol verdween toen het brouwen van bier in de 17e eeuw een commerciële activiteit werd, gedomineerd door de kostwinners van die tijd: mannen. Hoewel bier nog steeds door velen als een absoluut mannen product wordt gezien, zijn er in de bierwereld toch tal van vrouwen actief en succesvol. Hoe ervaren zij hun ambacht in een wereld waar mannen al honderden jaren de dienst uitmaken?

Mout Bierfestival

De première van de documentaire zal plaatsvinden op 28 mei tijdens het Mout Bierfestival in het Spoorpark in Tilburg. Hij zal ook online verschijnen op YouTube op 29 mei om 20:00. Meer weten over het Mout Bierfestival of kaartjes bestellen? Check dan even ons artikel.