Agenda

Silvia Martes in Museum De Pont

Wanneer: 18 september 2021 tot 28 november 2021 Waar: De Pont Tilburg Museum voor Hedendaagse Kunst

Silvia Martes in Museum De Pont

Twee jaar geleden nodigde De Pont Silvia Martes uit voor een presentatie in de projectruimte WOOL. Tijdens de covid-19 periode werkte zij aan een nieuwe film die op 18 september in De Pont zijn première beleeft: The Revolutions That Did (Not) Happen (2021). Van 18 september tot 28 november is de film te zien in De Pont.

De film

Lichaamsdelen aan een waslijn, etalagepoppen die tot leven komen en menselijke tanden en kiezen als betaalmiddel. In Silvia Martes’ korte, experimentele films bekruipt je al snel een onheilspellend gevoel. Maar met haar surrealistische/sciencefictionverhalen die telkens een onverwachte wending nemen, houdt zij je aan het beeld gekluisterd, zo bleek ook tijdens de Open Studios van de Amsterdamse Rijksakademie in juni van dit jaar, waar zij fragmenten uit The Revolutions That Did (Not) Happen als preview liet zien in de vorm van een ‘index’.
De films, waarin de kunstenaar meestal ook zelf een cameo appearance maakt, vertellen geen chronologisch verhaal. Het zijn eerder collages van verschillende, soms absurdistische, scènes die losjes en intuïtief met elkaar zijn verweven. Alsof de toeschouwer terloops een inkijk krijgt in een wereld die op het eerste gezicht bekend voorkomt, maar ongrijpbaar is. Het is vervolgens aan de kijker deze suggestieve beeldcollage en raadselachtige scènes te interpreteren en er zijn eigen verhaal van te maken.

Over de kunstenaar

Silvia Martes studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en rondde onlangs de postdoctorale residency af aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, beide in Amsterdam. In 2017 verbleef zij met steun van het Mondriaan Fonds in residency in Ukiha, Japan. Haar films werden vertoond op diverse festivals, waaronder het Impakt Festival, Reykjavik International Film Festival en het Nederlands Film Festival. The Revolutions That Did (Not) Happen is haar eerste Nederlandse solotentoonstelling.

Locatie