logo
Laden Evenementen

Tentoonstelling Mohammad Abou Chair | WARP #09 bij Stichting SEA

Informatie
Datum:
18 mei 2023 13:00
-
24 juni 2023 17:00
Prijs: gratis
Locatie:Stichting SEA, Tivolistraat 22

Aangrijpend en emotioneel betrokken, zo zijn de visuele verhalen van Mohammad Abou Chair, een kunstenaar en filmmaker uit Tilburg. SEA Foundation is verheugd om de tentoonstelling The story of an olive tree in a whirlpool (2023), aan te kondigen. In de tentoonstelling is een fragment uit Abou Chair’s debuutfilm te zien. De tentoonstelling neemt het publiek mee op een reis van zelfontdekking en verkenning.

Het werk van Abou Chair richt zich op het belichten van de onvertelde verhalen van Palestijnen in de bezette gebieden en Palestijnse vluchtelingen in Europa. Met zijn unieke benadering van storytelling nodigt hij kijkers uit om op een dieper niveau verbinding te maken met zijn onderwerpen en hun ervaringen te begrijpen door een lens van empathie en mededogen.

In tegenstelling tot films over ontheemde vluchtelingen, gaat deze film over het gezamenlijke verlangen naar een thuisland. Een man zonder zichtbaar gezicht, met de handen op de rug over elkaar geslagen, vertegenwoordigt in de film alle mannen, vrouwen en kinderen van Palestina. In het verhaal is de olijfboom ook een belangrijk personage. De  boom symboliseert veerkracht. De film biedt bezoekers de mogelijkheid om kennis te nemen van de Palestijnse diaspora en om solidariteit te tonen met degenen die opstaan vanuit het niets.

Abou Chair maakte zijn film vanuit zijn positie als staatloze vluchteling en moedigt andere vluchtelingen aan om hun verhalen te vertellen door zelf te filmen. Hij wil de veerkracht van degenen die niet worden gehoord gebruiken als inspiratie om anderen te helpen. Abou Chairs werk benadrukt het belang van het gevoel van verbondenheid met een plaats, een gemeenschap en een thuisland.

Mohammad Abou Chair bio

Mohammad Abou Chair is een kunstenaar, filmmaker en ontwerper van Palestijns/Nederlandse afkomst. Hij combineert aspecten van fictie en realiteit in zijn werk. Hij probeert licht te werpen op de vaak over het hoofd geziene verhalen van mensen zoals hijzelf, die nooit zijn gehoord. Hij moedigt zijn publiek aan om hun aannames over identiteit en bestaan in twijfel te trekken en nodigt hen uit om nieuwe inzichten te overwegen. In een wereld waar desinformatie snel verspreid, zet Mohammad zich in om aan een netwerk te bouwen dat gebaseerd is op rauwe eerlijkheid en transparantie. In 2022 behaalde Mohammad Abou Chair een master aan MIVC AKV StJoost in Nederland en een bachelor in grafische vormgeving en visuele communicatie aan AUCE in Beiroet, Libanon.

WARP #09

De tentoonstelling The story of the olive tree in a whirlpool is onderdeel van WARP, een reeks vitrine tentoonstellingen bij SEA Foundation die in 2020 werden geactiveerd. Deze reeks volgt nu ook de folds, als in hoofdstukken, van SEA Foundation’s vier jaar durend programma over kunst en duurzaamheid. Momenteel werken we in de fold Solidarity. In deze fold onderzoeken we de verschillende facetten van zorg en solidariteit. Samen met kunstenaars onderzoeken we gemarginaliseerde en precaire leefsituaties, onze planeet en de klimaatcrisis. Hoe individuen en groepen elkaar helpen in moeilijke situaties en elkaar ondersteunen. Oorzaken en drijfveren, effecten op individuen en groepen, en manieren om solidariteit zichtbaar te maken.

Het doel van de WARP-tentoonstellingen reeks om regionale kunstenaars of kunstenaars met regionale connecties te presenteren en om artistiek onderzoek te stimuleren.

Tentoonstellingsdata: 18.05. – 24.06.2023

Opening: 13.05.2023, 19 – 21 u

Kunstenaar: Mohammad Abou Chair

Locatie: Stichting SEA, Tivolistraat 22, 5017HP Tilburg

Openingstijden: de vitrine is 24/7 open, en de voorkamer is open van donderdag t/m zaterdag van 13.00 – 17.00 uur of op afspraak

SEA Foundation

Mettertijd is SEA Foundation synoniem geworden voor tentoonstellingen, leesgroepen, filmvertoningen en publicaties. In al onze activiteiten worden we gevoed door hedendaagse kunst. Sinds 2013 heeft SEA Foundation ook een internationaal Artist in Residence programma dat tijd en ruimte biedt aan kunstenaars, schrijvers en curatoren. Om onze missie te vervullen; het creëren van bewustzijn voor hedendaagse kunst en het bouwen aan culturele veerkracht, fungeren wij als katalysator in het werkende leven van kunstenaars. SEA Foundation maakt deel uit van internationale netwerken waarin we actief kennis uitwisselen over kunst en duurzaamheid.