Laden Evenementen

Terug van weggeweest: Wintervuur op Kerstavond

Informatie
Datum:
24 december 2022
Tijd:
19:30 tot 22:30
Prijs: €15,00
Locatie:Het Raadhuis

Warm je aan het vuur – warm je aan de verhalen – warm je aan de mensen. Zo luidt al jaren de slogan van Wintervuur. Wintervuur is een avond vol gesprekken, interviews, ontmoetingen, theater, workshops, muziek, hapjes, enzovoort. Een Wereldse Kerstavond, bedoeld voor alle Tilburgers én bezoekers van verder, jong of oud, gelovig of niet gelovig.

Het thema is dit jaar Imagine, naar de songtekst van John Lennon. We sluiten een jaar af waarin vrede en eenheid in de wereld verder lijken dan ooit. Maar er zijn altijd de ‘dromers’ die zich onstuitbaar inzetten voor die mooiere, betere, eerlijkere, vreedzamere wereld. Soms dwars tegen de stroom in. Ontmoet ze op Wintervuur!

Over Wintervuur

Fleur Ravensbergen (1983) onderhandelt wereldwijd over ontwapening van rebellen en terroristen, en geeft vanuit haar ervaringen masterclasses ‘Conflictmanagement’. Hans Beerends (1931) strijdt al zo’n 60 jaar – onvermoeibaar – voor een betere wereld; zijn strijd kreeg o.a. vorm in zijn acties rondom de oorlog in Vietnam, zijn inzet in de ‘derdewereldbeweging’ en de oprichting van de Wereldwinkels. Aan de hand van Beerends’ levensverhaal schreven Ellen Mangnus en Marc Broere recentelijk een boek: Levenslang activist (op Wintervuur daarvan de primeur).

Twee Oekraïense vluchtelingen die in Tilburg een veilige haven hebben gevonden, vertellen hun verhaal. De Tilburgse afdeling van Extinction Rebellion, vreedzame activisten voor een duurzame wereld, groeit hard; luister naar kartrekker Nick J. Swarth en één van zijn medeactivisten. Journalist en ‘retroman’ Fanta Voogd, chroniqueur van de toekomst, bekend van het boek Futurama, verdiept zich in de geschiedenis van de toekomst, met nadruk op technologie. Jan de Bruijn, voorzitter van Stichting Veteranen Hart van Brabant, weet uit eigen ervaring hoe het is om te (willen) vechten voor vrede.

Muziek is er in allerlei akkoorden. Muzikant Sil van den Hout, onder meer dirigent van het Tilburgs Byzantijns Koor, en zangeres Marieke van Middelkoop (beide uit Tilburg) treden op met een internationaal gezelschap. Maaike Girardin is een Nederlands-Canadese zangeres en songwriter die de hele wereld rondreist met haar muziek. Op Wintervuur zingt en speelt ze samen met de Italiaanse gitarist Alberto Ammendolia, met wie ze momenteel werkt aan haar debuutalbum.

De kans dat we John Lennons’s Imagine deze avond in verschillende versies (en talen?) gaan horen, achten we nogal groot. (Zelfs een Tilburgse versie van de hand van Palace-to-be-voorman Berny van de Donk ligt al klaar…)

En verder

  • Durf te deugen! Vreedzame activisten voor het klimaat (Extinction Rebellion), LHBTI+ (Pink) of tegen discriminatie (KOZP) krijgen te maken met scheldpartijen, bedreigingen en erger – op social media maar ook in real life. Ga je toch door? Negeren of reageren? Wat zou u doen? Tijdens Wintervuur: een interactieve workshop weerbaarheid door en voor de ‘deugmens’. Met o.a. Pien Adriana Merkx van COC Tilburg Breda e.o. en Nick J. Swarth van XR013.
  • Vanwege succes geprolongeerd: de bruisende Singalong zangworkshop met zanger-improvisator-presentator-theaterdocent Peer de Graaf. We zingen ditmaal de beste meezingers over een mooiere wereld. En meedoen is vele malen belangrijker dan de hoogste toon halen!
  • Loopt u te veel op uw tenen, staat u met de hakken in het zand of houdt u uw poot stijf? Uw voet geeft antwoord! Ontmoet de voetenfluisteraar … Sole to Soul, een act van Boy Jonkergouw.
  • Laat het u smaken: een uitgebreid hapjesbuffet (vega, vegan, vlees, vis) verzorgd door Ivo Barac (destijds de oorlog in voormalig Joegoslavië ontvlucht en neergestreken in Tilburg) van Culturele en Culinaire Ontmoetingsplek Kolektivo, bij de entreeprijs inbegrepen!

Meer informatie

Het Wereldpodium vindt plaats in Paleis Raadhuis. Voor het volledige programma, achtergronden, meer info en tickets kun je terecht op de website van wereldpodium.

Stappegoor Tilburg