logo
Laden Evenementen

Textour 2022: een inspirerende textiel-wandelroute

Informatie
Datum:
19 mei 2022
-
23 mei 2022
Prijs: Gratis

Donderdag 19 mei tot en met zondag 22 mei keert de Textour terug naar Tilburg. Tijdens deze inspirerende wandelroute – met presentaties over textiele kunst en ontwikkelingen in de textielindustrie – kun je op verschillende punten gratis kennismaken met de textielindustrie. Lees snel verder.

Textilium Futura

Tilburg is als oude textielstad hét podium voor de textielindustrie. Na een – ondanks de coronamaatregelen – succesvolle editie van vorig jaar (8.500 bezoekers) vindt ook dit jaar de Textour plaats op verschillende punten in Tilburg. De Textour is een onderdeel van het Festival Textilium Futura. Dit is een meerdaags festival dat een podium biedt aan de stad en de industrie en de duurzame ontwikkelingen rondom textiel presenteert.

Textour punten

Tijdens de Textour bezoek je verschillende punten waar je kennismaakt met de industrie. De punten zijn dit jaar onder andere te vinden in Café Mimi waar ook de Fontys Hogescholen een onderzoek zullen doen. Doe je aan dit onderzoek mee? Dan kun je in Mimi gebruik maken van een mooie aanbieding. In de oudste winkelstaat van Tilburg, het Smitspad, kom je meerdere etalages tegen. Op het terrein van het Textielmuseum  aan de achterzijde van het museum is een gezellig straatje met veel punten. Je kunt ook kennis maken met Up-New van Midpoint Brabant Circulair en Vodde in het Drögepand. Up-New bestaat uit verschillende centra om het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid te koppelen om samen van een lineaire- naar een circulaire economie te gaan.

Meer informatie

Inmiddels staan er nu 28 deelnemers op de lijst van Textour, bijvoorbeeld: Servaes, Fontys Hoge School, Monique van Ree, De Nieuwe Zonderlingen, Gonny Mackaay, Amarant, Wolkat, Refurbricks, Meester Coupeur Amsterdam, Lenneke Willemstein, Tricorp, Dutsch Workwear en nog vele anderen.

Voor meer informatie over de Textour en over de toekomst van Textilium Futura kun je terecht op deze website. Ook bij de locaties zelf hangt basisinformatie. Door het scannen van de QR-code op de posters kom je ook bij de juiste informatie. De Textour is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gemeente Tilburg.

Alles is gratis toegankelijk, het Textiel museum heeft zijn gewone openingstijden en eigen entreekaarten. De Stichting Vrienden van het Textielmuseum zullen ook dit jaar weer aanwezig zijn om hun kennis vol enthousiasme over te brengen.

De punten zijn open op:

  • Donderdag 19 mei 10.00 uur – 18.00 uur
  • Vrijdag 20 mei 10.00 uur – 18.00 uur
  • Zaterdag 21 mei 10.00 uur – 18.00 uur
  • Zondag 22 mei 10.00u – 17.00u

Toekomstplannen

Vanaf 2024 gaat het Textilium Futura Festival flink uitbreiden. In 2024 staat de textielindustrie het gehele jaar in de spotlight, met een week in mei vol hoogtepunten net als de voorgaande edities. De Wagenmakerij, Koepelhal en Hall of Fame vormen in 2024 het decor van de Textiliumdagen, het hoogtepunt waar de organisatie sinds 2021 naartoe werken en waar de drie rode draden van Textilium Futura samenkomen. Tijdens die week kunnen consumenten vijf dagen lang presentaties, workshops, modeshows, lezingen, en theater volgen en daarnaast genieten van culinaire hoogstandjes. Met de combinatie van textieltechniek, kunst, theater, sport en spel zet Festival Textilium Futura de oude textielstad die Tilburg is nationaal en internationaal op de kaart.