Laden Evenementen

Theater voor Keti Koti bij Het Zuidelijk Toneel

Informatie
Datum:
30 juni 2022
Tijd:
18:30 tot 19:40
Website:www.hzt.nl
Prijs: Gratis

Een theatrale wandeling in en om het gebouw van Het Zuidelijk Toneel/Theater Zuidplein mét een smakelijke HZTasty snackbox met lekkernijen uit de Afro-Surinaamse én Antilliaanse keuken. Hoe beïnvloedt het verleden het heden en de toekomst? In hoeverre leef jij je geschiedenis en ben jij je voorouders? Kijken we toe hoe de geschiedenis zich herhaalt of nemen we het heft in eigen hand en werken we samen aan een toekomst die voor iedereen hoopvol is?

History Repeats?

In HISTORY REPEATS? verdiepen en onderzoeken 11 jongeren uit Tilburg en Rotterdam, bij Het Zuidelijk Toneel, Soulshine Connection én Theater Zuidplein zich onder leiding van Erwin Boschmans en Christina Schutte in de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden van Nederland. Samen onderzoekt de groep welke invloed het leven en de ervaringen van voorbije generaties hebben in de levens van jonge mensen nu.

Ze verzamelen verhalen, schrijven ze op, spreken ze uit en leggen ze vast in beeld, geluid, spel, woord, performance en beweging. Dit alles doen ze, in het kader van en op de vooravond van de herdenking en viering van Keti Koti op 30 juni en op 1 juli zelf.

Onder het motto: “History connects us”, nodigt Erwin het publiek en zijn ‘onderzoeksteam’ uit om samen terug te kijken en, geeft hij de groep handvatten en een podium om met hun eigen stem de verhalen die zij belangrijk vinden te presenteren.

In 2022, in een wereld die zich verdraagzaam acht maar waarin ook het individualistische steeds belangrijker lijkt, is het namelijk belangrijk om elkaar verhalen te blijven vertellen, om ruimte te creëren en om stil te staan bij diegene op wiens schouders je staat. In een looproute in en om het gebouw nemen verschillende jonge stemmen je mee op een reis vol vragen, blikken, wensen, en (on)mogelijke antwoorden.

Over Keti Koti

Op 1 juli 1863 werd – op papier – de slavernij afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Daarmee kwam formeel een einde aan een periode van ruim 200 jaar slavernij in die kolonies. Tot slaaf gemaakten vielen echter volgens de wet die de afschaffing regelde na deze datum nog tien jaar onder ‘toezigt van den Staat’. Dat betekende dat ze gedwongen werden om gedurende die tijd nog steeds op de plantages te blijven werken. Tot 1873 dus. De feestdag ter viering van de afschaffing is Keti Koti. Deze naam stamt uit het Sranantongo en betekent ‘Ketenen Gebroken’.

Kijken & eten

HISTORY REPEATS? staat in het kader van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli. Op 30 juni (Tilburg) en op 1 juli (Rotterdam) nodigen we je uit voor de performances én krijg je van ons – gratis – een smakelijke HZTasty snackbox aangeboden met lekkernijen uit de Afro-Surinaamse én Antilliaanse keuken.

Reserveer dus zeker voor je bezoek want de plekken zijn beperkt en voor de snackboxen geldt OP = OP.

LET OP: De snacks bevatten gluten, noten en sommige bevatten lactose en dierlijke producten. Eet je veganistisch? Dan zijn dit niet de snackboxen voor jou.

Donaties naar goed doel

In 2020 gingen alle donaties van ons Keti Koti project Noem mij // Fort Boekoe naar The Black Archives in 2021 doneerden we de opbrengsten van Heritage from Royalty en Free Heri Heri for all aan kunstenaarscollectief A.E.P.O.C. . Dit jaar ondersteunen we via jongerenwerk R -Newt een boodschappen-initiatief voor het ondersteunen van lokale gezinnen met een kleine portemonnee. Met de giften van jou, het publiek van HISTORY REPEATS?, geven we zo een steuntje in de rug aan mensen in Tilburg die dit -helemaal nu- goed kunnen gebruiken.

Doneren kan via een QRcode of cash bij je bezoek.