Thema-avond ‘Inclusief opvoeden’ in de Bibliotheek LocHal

Informatie
Datum:
27 juni 2024
Tijd:
19:30 tot 20:30
Prijs: Gratis
Locatie:LocHal

Op 27 juni organiseert de Bibliotheek LocHal een thema-avond over ‘inclusief opvoeden’. Gastsprekers zijn Aisha Plein van de Inclusieve Kinderboekenclub en Jillian Emanuels, De Instant Pedagoog. Het programma is van 19.30 tot 21.30 uur en is gratis te bezoeken (op aanmelding).

Inclusief opvoeden, hoe ga je breder kijken?

Hoe voed je kinderen op zonder vooroordelen en met een open blik naar de wereld? Het is een vraag waar steeds meer ouders, verzorgers en leerkrachten zich het hoofd over breken. Tijdens deze avond nemen Aisha Plein van de Inclusieve Kinderboekenclub en Jillian Emanuels, De Instant Pedagoog, je een stukje mee aan de hand.

Aisha Plein vertelt over het belang van diversiteit en inclusie in jeugdliteratuur. Waarom is het belangrijk dat kinderen zichzelf in boeken terugzien (spiegels)? En hoe zit dat met verhalen waarin kinderen juist situaties kunnen zien die totaal niet lijken op die van henzelf (ramen)? Regelmatig komen we nog steeds stereotypen tegen in kinderboeken, waar kun je wat dat betreft zelf op letten? Tot slot deelt Aisha inspiratietips over recente inclusieve kinder- en jeugdboeken.

Roze is voor meisjes en blauw is voor jongens. Onzin natuurlijk volgens Jillian Emanuels. Maar onze kinderen grijpen stereotypen ontzettend snel aan om wel of niet van blauw te willen houden. Ook in kinderboeken en programma’s zie je vaak stereotypen terug. Soms over jongens en meisjes maar vaak ook over verschillende huidskleuren en culturen. Wat is de invloed hiervan op kinderen en hoe zorg je ervoor dat je kind breder leert kijken? Op deze avond geeft Jillian kindveilige manieren om met deze vragen om te gaan. Hiermee wil zij ouders een stapje verder helpen, zowel de ouders die hier nog niet bewust mee bezig zijn als ouders die hier al wel mee bezig zijn.

Het programma is gratis te bezoeken maar wel graag van te voren aanmelden bij de Bibliotheek LocHal. Kijk daarvoor even in de agenda (27 juni) op www.bibliotheekmb.nl.