Laden Evenementen

Vogelteldag in de gemeente Tilburg

Informatie
Datum:
07 mei 2022
-
08 mei 2022

In 2021 werden 101 verschillende vogelsoorten waargenomen in de gemeente Tilburg. In navolging van deze succesvolle Vogelteldag wil de vogelwerkgroep van de KNNV-afdeling Tilburg dit voorjaar opnieuw een teldag houden. Natuurlijk willen we het aantal vogelsoorten met uw hulp evenaren of zelfs te overtreffen. Ben jij daar ook benieuwd naar? Speur dan met ons mee op zaterdag 7 mei!

Waar zitten die vogels?

Iedere vogel heeft een eigen plaats waar hij het liefst leeft. Een Waterhoentje leeft bij vijvers en in moerassen, de Boomklever klautert op de takken van oude bomen, huismussen en gierzwaluwen duiken onder de dakpannen om daar te broeden. Het maakt dus niet uit waar je kijkt, want elke plek levert verrassingen op. De vogels moeten wel binnen de grens van de gemeente Tilburg gezien of gehoord zijn. Dat betekent dat je ook in de dorpen Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel kunt kijken of breng een bezoek aan bijvoorbeeld De Brand, De Leemkuilen, De Dongevallei, de Oude Warande, het Wandelbos of één van de vele wijken en parken in de stad. Wil je niet op pad, dan kun je ook de vogelsoorten in je eigen tuin noteren.

Voorbereiden?

Het leuke is dat iedereen waarnemingen van vogels door kan geven. Als je nog niet alle vogels kent, is dat geen enkel probleem: je noteert dan alleen de soorten die je wel kent. Je kunt je ook een beetje voorbereiden. Op de website van de KNNV-afd. Tilburg vind je bij ‘Vogelteldag’ een groot aantal vogels opgenomen die je mogelijk kunt vinden in jouw tuin, het park, bij het water, enzovoort. Door op de foto van een vogel te klikken krijg je meer informatie over die vogel, zoals de kenmerken, het leefgebied, het geluid/de zang van de vogel, enzovoort. Meer informatie en tips over vogels tellen vind je op deze website.

Ter informatie en voorbereiding wordt op dinsdagavond 3 mei een speciale avond gehouden over de Vogelteldag. Op deze avond blikken we terug op de Vogelteldag van 2021. We bespreken ook de top 10 van de meest waargenomen vogels en kijken naar de opvallende soorten die er te zien waren. De avond vind plaats in Natuurmuseum Brabant en begint om 20.00 uur.

Hoe kun je meedoen?

Dat is heel eenvoudig: je maakt op 7 mei een wandeling van plm. 3 kwartier in een zelfgekozen omgeving of speurt eenzelfde tijd je tuin af. Je probeert zoveel mogelijk vogels te ontdekken: dat kan een zittende, fluitende of overvliegende vogel zijn. Je noteert de namen van de vogelsoorten en geeft voor elke soort aan hoeveel je er hebt gezien. Je kunt ook meerdere wandelingen maken maar je moet dan wel per telgebied de waarnemingen doorgeven. Het is ook mogelijk om op 7 mei met een vogelkenner op pad te gaan in Het Wandelbos, Moerenburg, De Brand, De Katsbogten en De Lange Rekken. De meeste excursies zullen aan het begin van de dag vertrekken. Denk daarom aan warme kleding. Wel graag zelf aantekening materiaal meenemen voor de jouw vogellijst van die dag. Voor deze excursie kun je uiterlijk 5 mei opgeven via de website.

Waarnemingen insturen

Op de website vind je ook een link naar het formulier om jouw waarnemingen door te geven. Na enkele weken ontvang je een verslag van de waarnemingen. De KNNV-afdeling Tilburg hoopt met alle extra ogen en oren meer dan 100 vogelsoorten in de gemeente Tilburg te kunnen ontdekken. Dat zou een heel mooi resultaat zijn!

Nationale vogelweek

Op 8 mei start ook de Nationale Vogelweek. Alle waarnemingen die in Tilburg zijn gedaan, worden doorgegeven en tellen mee met de landelijke waarnemingen.