Laden Evenementen

Vrijheidsmaaltijden in Tilburg

Informatie
Datum:
05 mei 2023
-
06 mei 2023

In heel Nederland en in de Nederlandse Cariben worden op 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd en de regio Tilburg sluit zich daarbij aan!

Vrijheidsmaaltijden zijn er in alle vormen en maten: van klein tot groot, met lokale lekkernijen tot culinaire hoogstandjes. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij gasten over historische en maatschappelijke thema’s als vrijheid en onvrijheid praten: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kan geven. Want ondanks dat we in Nederland sinds 1945 op 5 mei onze bevrijding vieren, is dat nog niet overal zo vanzelfsprekend en staat vrijheid wereldwijd onder druk. 

Bij een Vrijheidsmaaltijd staat de fysieke ontmoeting centraal. Aan een gevulde tafel gaan mensen die elkaar (nog) niet kennen met elkaar in gesprek. Samen eten schept verbinding, nodigt uit tot gesprek en creëert nieuwsgierigheid naar de ander. Zo verschillend als de mensen die aanschuiven zijn, is ook het karakter van de maaltijden. 

Vrijheidssoep

Wat de maaltijden gemeen hebben is dat overal de Vrijheidssoep op het menu staat, dit jaar is het recept voor de Vrijheidssoep gemaakt door London Loy. De chef, bekend van het televisieprogramma Koffietijd, zijn kookboeken en zijn deelname aan Expeditie Robinson is daarmee de smaakmaker van de Vrijheidsmaaltijden. 

Een befaamd Surinaams gerecht, maïspap, vormde de inspiratie voor Londons Vrijheidssoep. “Om toch mijn roots er een beetje in te houden. En maïssoep is gewoon lekker: zoet, romig en je kunt het ook nog pittig maken.” Zo heeft de vrijheidsmaaltijd – dat wat we eten – altijd een link naar verhalen uit onze geschiedenis over vrijheid en onvrijheid. 

De Vrijheidssoep brengt het gesprek over vrijheid op gang tijdens de Vrijheidsmaaltijden op 5 mei. “Als ik mensen kan helpen over vrijheid na te denken, ben ik al heel blij. Of dat nou met soep, een ander gerecht, of alleen een gesprek is.” Aldus London. 

Deelnemende locaties in Tilburg en omgeving

Dit jaar doen er meer dan negen locaties mee in Tilburg en omgeving. Ze zijn er in veel verschillende soorten en maten, van de Reeshof, tot Goirle en Hilvarenbeek. In het Ronde Tafelhuis aan het Wagnerplein kun je bijvoorbeeld tijdens de lunch aansluiten voor de soep met Vrije (vega) Burgers en bij Resto VanHarte in de Tongerlose Hoef kun je aansluiten voor het driegangen diner en live muziek. In de Bibliotheek in Oisterwijk wordt de lunch gemaakt in samenwerking met Brownies&downieS en is er een lezing van Jos Denissen over de Holocaust aan de hand van zijn boek der Übermensch. Broodje Aap & Linke Soep organiseert een vrijheidslunch voor alle nieuwkomers en wijkbewoners in Tilburg West. In de Buurthoeve in de Reeshof hebben de Bibliotheek en Resto VanHarte de handen in elkaar geslagen voor een lunch met verhalen van het Schrijfatelier en Brabantmaatjes. Ook in Cultuur Centrum Elckerlyc in Hilvarenbeek en CC Jan van Besouw in Goirle zullen er vrijheidsmaaltijden zijn, onder begeleiding van muziek en voorlezers. In de LocHal kun je de Vrijheidssoep in het Stadscafé eten en de Nieuwe Vorst is er behalve de hele dag soep ook een geheel driegangen Vrijheidsmenu van de Volkskeuken. Tijdens het eten kun je luisteren naar verschillende hosts en DJ’s van N.A.radio, die live radio maken vanuit de tuin van de Nieuwe Vorst, met praatprogramma’s en muziek die aansluiten bij het thema vrijheid. 

Alle Vrijheidsmaaltijden zijn voor een lage bijdrage toegankelijk. Bekijk alle locaties en verschillende programma’s op www.vrijheidsmaaltijd.nl