Op donderdag 24 februari organiseert jongerenwerk R-Newt in het kader van het Europese onderzoeksprogramma Orpheus het webinar Social Gaming: de positieve effecten van social gaming in de praktijk. Tijdens het Engelstalige webinar neemt social gaming expert Christian van der Stoep zijn publiek mee in de wereld van social gaming en gaat hij in op de kracht en functies van sociale interacties tijdens gamen.
Social gaming is één van de preventieve methodieken die succesvol blijkt te zijn tegen sociale vervreemding onder jongeren. Door met jongeren te gamen, kunnen jongerenwerkers bijvoorbeeld extreme controverses herkennen of radicale ideeën signaleren. Daarover kunnen ze dan gemakkelijker met de jongeren in gesprek gaan en er actie op ondernemen. Social gaming kan zowel online als offline plaatsvinden. Vooral de online variant wordt de laatste tijd steeds vaker ingezet door jongerenwerkers van R-Newt, ook ’s avonds of ’s nachts. Ook gamen jongerenwerkers op vaste, wekelijkse basis met jongeren via deze link.
Juist in tijden van corona en lockdowns – waarin vele jongeren nog meer online verstopt zitten – is social gaming een belangrijk preventief middel. Ook radicalisering is bijvoorbeeld meer dan ooit online aanwezig. Door als jongerenwerkers online met de jongeren in contact te komen en over controversiële ideeën en over bewustwording te praten, kunnen jongeren uit de vervreemding worden gehouden. Het praten over kansen en perspectief blijkt daarbij effectief. In Orpheus worden zowel online als offline tools ontwikkeld om sociale vervreemding tegen te gaan. Bij R-Newt worden die verschillende tools in de praktijk gebracht en onderzocht en bijvoorbeeld geschikt gemaakt om in te zetten in onderwijssituaties en op scholen.
Het online webinar over de positieve effecten van social gaming in de praktijk vindt plaats op donderdag 24 februari van 10.00 tot 12.00 uur. Aanmelden kan via deze website.