Carnavalsvereniging De Tunnukus

carnavalsverenigingdetunnukus_logo_181208.gif
Informatie
Adres:Kloosterstraat 48, 5051RE, Goirle
Geen openingstijden beschikbaar
Over Carnavalsvereniging De Tunnukus

Carnavalsvereniging de Tunnukus bestaat 44 jaar!

De Tunnukus mogen nu ook plaatsnemen in de galerij van oudste carnavalsverenigingen van Tilburg. Op uitbundige wijze wordt dit jubileum gevierd met onze leden en vele bevriende carnavalsverenigingen en kapellen.

’n Stukje geschiedenis…

In 1964 werd de vereniging opgericht bij “Old Dutch” op de Heuvel, bij Peter van Son. Toen deze verhuisde naar “Old Inn” in de Langestraat verhuisde de vereniging mee. Door omstandigheden moest er weer worden verhuisd, nu naar “De Schouw” op de Schouwburgring bij Max en Bertie Graumans. Van 1971 tot 2005 was dit hun residentie waar in 1981 carnavalsgroep “De Wimels”, op hun verzoek, werd ingelijfd. Later werd het café overgenomen door Wil en Diny Mols, weer later door Twan en Saskia Lijten. Door vervelende omstandigheden waren we in 2005 genoodzaakt weer een ander home te zoeken. Dit “thuis” werd gevonden bij Boulevard Café in de Noordstraat, waar de vereniging helemaal opbloeide.

Zoals het een volwaardige carnavalsvereniging betaamt, worden we elk jaar met carnaval voorgegaan door een Raad van Elf met Opper en Adjudant. De steeds wisselende Oppers, Adjudanten en Raadsleden hebben inmiddels al heel wat pakken en steken versleten.

Vanaf het oprichtingsjaar doen we ook mee aan d’n Opstoet. Het eerste motto voor de carnavalswagen was “Zolang de aarde carnaval viert, gaan de Tunnukus niet naar de maan”. Onze enthousiaste bouwgroep heeft natuurlijk ook al enkele prijzen gewonnen. In 1970 de 2e prijs met hun “Kanonneerboot uit Haïfi” en in 1973 zelfs de 1e prijs met “Oôk wij houwen ’t gaonde”. In 1976 was het motto “Bettie as ik ‘m aai”, en in 1992 wonnen ze de 3e prijs met “Kwaansele zu sund zèèn, daorum doen we ’t rustig aon”. In 2004 waren ze weer derdes met “Westpoint op z’n Italiaans, maokt dè wel kaans?” Zij weten ieder jaar weer de toeschouwers van de Tilburgse optocht te verrassen met een prachtige wagen.

Ook aan de kinderoptocht werd een vijftal jaren meegedaan, voor het eerst in 1985 met “We rije mar raok”. In 1987 wonnen ze de 3e prijs met “Onze Droom”. Maar kleine Tunnukus worden groot. De jeugdwagenbouw werd even stilgelegd om in 2006 met nieuwe kleine Tunnukus terug te komen. In 2007 wonnen ze de 2e prijs in de Kènderstoet met “Gin gekeuvel, onze bôôm op d’n Heuvel”.

Op het 11-11 bal in 1974 trad voor het eerst ons eigen huisorkest op “Zonder drank geen klank”. Door de jaren heen hebben vele muzikanten hun instrument aan de wilgen gehangen en zijn door anderen vervangen. Zo ook hun naam; we kennen ze nu als “De Zwabbers”. Het zijn enthousiaste deelnemers aan het Blèrconcours waar ze ook diverse prijzen in de wacht sleepten o.a. in 1976 en 1979 de 3e prijs, in 1995 de 2e, in 2004 de 3e en in 2007 zelfs de 1e prijs. Ze maakten een single, een muziek-cassette en een C D. Verder deden ze ook mee aan het Kapellenconcours waarbij ze in 1989 de presentatieprijs behaalden. Zelfs in Duitsland zijn ze bekend met hun muzikale optredens tijdens de wijnfeesten.

In 1974 kwam de “Meidengroep” in beeld, die grotendeels bestond uit de dames van bestuur en raadsleden. Tijdens carnaval kom je ze altijd tegen, ieder jaar weer anders verkleed. Carnaval 2007 bestonden ze 33 jaar en hebben ze, jammer genoeg, een punt gezet achter hun verkleedpartijen.

In 1975 werd er gekozen voor een eigen outfit voor alle leden in de Tunnukuskleuren. Eerst als kiel, maar inmiddels zijn er allerlei creaties ontworpen.

In 1984 verscheen het 1e nummer van ons eigen clubblad “ ’t tunnuku”. De redactieleden heten “De Schrèverkus” en zij houden, inmiddels al via 215 uitgaves, alle leden op de hoogte van wat er reilt en zeilt.

In 1987 werd de Kruikenbruiloft gevierd met de bruid van de Mooie Dooiers en de bruidegom van de Tunnukus. ’n Prachtig feest!

In 1989 werd een begin gemaakt met het opzetten van een archief, dat tot op heden zeer nauwkeurig bijgehouden wordt.

Helaas zijn er door de jaren heen ook veel belangrijke Tunnukusleden overleden, maar gelukkig zijn er ook weer veel kleine Tunnukus geboren. Al met al floreert onze vereniging als nooit tevoren en dat willen we nog heel lang volhouden, niet alleen voor onszelf, maar ook voor heel carnavalminded Tilburg. Het 11e, 22e en 33e verenigingsjaar werd op uitbundige wijze gevierd, en nu dan het 44e jaar. We zijn er trots op, en ook op het feit dat we mede aan de wieg hebben gestaan van het openbare carnaval in Tilburg.

Bovenstaande had natuurlijk nooit kunnen plaatsvinden zonder een bestuur dat alles in goede banen leidt. Zij organiseren naast carnaval nog diverse andere activiteiten voor hun leden zoals: dauwtrappen, fotozoektocht, barbecue, playbackshow, dropping, sinterklaasfeest, kerstbingo en nieuwjaarsconcert.

’t Is nog steeds fèèn om ’n Tunnuku te zèèn!!

Alles over carnaval in Tilburg

Bekijk hier het laatste nieuws, de leukste evenementen, de beste acties, gekste foto’s en lekkerste menu’s van carnaval in Tilburg:

carnaval tilburg

Openingstijden
 • Maandag :
  Gesloten
 • Dinsdag :
  Gesloten
 • Woensdag :
  Gesloten
 • Donderdag :
  Gesloten
 • Vrijdag :
  Gesloten
 • Zaterdag :
  Gesloten
 • Zondag :
  Gesloten