Cees Robben Stichting

91919_ceesrobbenstiching_logo_041109.jpg
Informatie
Adres:Bergstraat 118 J, 5046MB, Goirle
Geen openingstijden beschikbaar
Over Cees Robben Stichting

Cees Robben (1909-1988) staat in Tilburg en verre omstreken nog steeds bekend als de tekenaar van ‘De Prent van de Week’. In deze prenten en hun in het plaatselijk dialect geschreven bijschriften, die vaak de vorm van complete gedichten aannamen, was hij meer dan dertig jaar lang de onverbeterlijke commentator – columnist, zouden wij nu zeggen – van het dagelijks leven en de dagelijkse zorgen.

Robben publiceerde zijn eerste prenten in het weekblad ‘Rooms Leven’ vanaf 1953, en stapte in de jaren zestig over naar de pagina’s van een van de twee Tilburgse kranten, Het Nieuwsblad van het Zuiden, later ‘Het Nieuwsblad’, tegenwoordig ‘Brabants Dagblad’. Daarin heeft hij tot aan, en eigenlijk tot na zijn dood zijn prenten gepubliceerd. Robben’s dochter Wilma herinnert zich: “Vóór zijn opname in het ziekenhuis op 21 januari 1988 maakte onze pa een kleine voorraad van vier ‘Prenten van de week’. Mogelijk voelde hij dat het einde naderde. De publicatie van zijn laatste prent, op vrijdag 12 februari 1988, heeft pa niet meer bewust beleefd. Vanaf donderdag 11 februari raakte hij geleidelijk aan steeds meer in coma. Tegen zijn gedecompenseerd hart viel niet langer te vechten. Midden in het carnavalsgedruis van 1988 blies hij op maandag 15 februari zijn laatste adem uit…”

Al met al heeft Cees Robben in zijn leven 1627 ‘Prenten van de Week’ gemaakt plus enig gelegenheidswerk. Daarvan is lang niet alles in boekvorm verschenen. Een collectie van meer dan 1500 knipsels werd aan ons beschikbaar gesteld door de erfgenamen van Cees Robben.

Openingstijden
 • Maandag :
  Gesloten
 • Dinsdag :
  Gesloten
 • Woensdag :
  Gesloten
 • Donderdag :
  Gesloten
 • Vrijdag :
  Gesloten
 • Zaterdag :
  Gesloten
 • Zondag :
  Gesloten