De Frietboetiek

cafetariamedewerker
Heuvelstraat 3
5038AA  Tilburg

De Frietboetiek

De Frietboetiek is al meer dan 50 jaar een begrip in Tilburg. Deze is gevestigd op de hoek van de Heuvelstraat en de Heuvel. Naast snacks uit het automaat zijn bij deze boetiek de frieten uit een puntzak erg populair. 

Geschiedenis

In 1967 opende Theo Janssens de zaak onder de naam ‘De Automatiek’. Na 8 jaar nam zoon Henk Janssens het over en werd het ‘De Frietboetiek’. Na 45 jaar gaf Henk Janssens het stokje door op 1 februari 2013 aan zoon Roel Janssens.

Wereldberoemd in Tilburg

Henk mag dan wel 4,5 jaar geleden met pensioen zijn gegaan, maar ‘Henk is nog steeds wereldberoemd in Tilburg’. In de 45 jaar dat Henk in de zaak stond, leerde Henk zijn klanten kennen en de klanten leerden Henk kennen! Veel families komen ondertussen al met hun derde generatie langs. Ongezien door de binnenstad wandelen is er voor Henk en zijn vrouw dus niet bij! De belangstelling is groot en hartverwarmend. Zeker toen de gezondheid van Henk het afgelopen jaar te wensen overliet. Gelukkig gaat het nu weer de goede kant uit!

De nieuwe generatie

Het was ook zijn gezondheid die Henk dwong om een aantal jaren geleden uit de zaak te stappen en het stokje over te dragen. In februari 2013 nam zoon Roel, samen met zijn vrouw Petra, de zaak over. Roel probeert de traditie en de gezelligheid van het familiebedrijf voort te zetten zonder veel aan de charme van het pand te veranderen. De automatiek, de verzameling colaflesjes en de klapstoeltjes geven het pijpenlaatje nu eenmaal zijn unieke uitstraling.

Wel is er geïnvesteerd in betere apparatuur om de kwaliteit van de friet en snacks te optimaliseren. Want de frieten, daar draait het uiteindelijk allemaal om! En wel om verse friet, al vijftig jaar lang. In de kelder liggen de dagvers geschrapte en ontpitte aardappels in een met water gevulde badkuip totdat ze aan de beurt zijn om door de frietsnijmachine te gaan. De friet wordt even voorgebakken en is daarna klaar om op bestelling te worden afgebakken. Het bakken gebeurt in vast vet, wat de friet zijn unieke smaak geeft. Op het frituurvet wordt nooit bezuinigd: het vet wordt elke dag gefilterd en ruim op tijd vervangen. ‘Je mag hier geen frituurvet ruiken en dat gebeurt ook niet omdat we het zo vaak vervangen. Als je in een zaak staat waar je frituurvet ruikt, bakken ze in oud vet! En dat is niet lekker!!’ aldus Roel.

Lees meer over de Frietboetiek in dit artikel.

Locatie