Het Witte Kasteel

hetwittekasteellogo_def.jpg
Informatie
Adres:Kasteellaan 17
Op afspraak
Over Het Witte Kasteel

Het Witte Kasteel in Loon op Zand is een trouw-, feest-, evenementen- en zakelijke locatie voor vergaderingen, bijeenkomsten, rondleidingen en condoleances. Het kasteel is uniek, bijzonder, historisch en veelzijdig.

Op 19 september 2015 is het kasteel begonnen aan een nieuwe start. Sinds maart 2014 hebben ze hard gewerkt aan het opknappen van het kasteel, bijgebouwen en de tuin. Bezoek regelmatig de website om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen en activiteiten. Zij zien er naar uit u te mogen verwelkomen als gast op Landgoed Het Witte Kasteel.

Het Witte Kasteel

Bij Het Witte Kasteel in Loon op Zand kun je terecht voor trouwfeesten, vergaderingen, condoleances en bijeenkomsten. Daarnaast hebben ze ook bijzondere en interessante culturele activiteiten zoals concerten. Ook kun je iedere zondag terecht in het Koetshuis vanaf 11.00 uur en kun je genieten van een lekker stukje gebak, lunch of borrel. Overnachten op het landgoed is ook mogelijk, in het Theehuis, Het Wagenhuis of het Neerhuis.

Het Witte Kasteel

Oorsprong van Het Witte Kasteel

De oorsprong van Het Witte Kasteel gaat terug in de tijd naar de late Middeleeuwen. In 1383 werd de heerlijkheid Loon op ’t Sant of Venloon, zoals de oude namen luiden, door hertogin Johanna van Brabant uitgegeven aan ridder Pauwels van Haestrecht. Deze ridder had grote plannen, want nog in hetzelfde jaar sprak hij in ’s Gravenhage over een huis en erf ‘da hi timmeren sal tot Lone’. Vier jaar later, in 1387, is er in een oorkonde van hertogin Johanna van Brabant sprake van de ‘borch van Venloen’. Deze ‘borch’ bestond uit een eenvoudige bakstenen woontoren van ongeveer elf bij dertien meter met een muurdikte van twee meter. De funderingen van het huidige kasteel dateren nog uit deze periode. Mogelijk is ook het fraaie ribloze keldergewelf uit deze tijd.

Loon op ’t Sant lag Pauwels van Heastrecht nauw aan het hart. Toen zandverstuivingen het dorp Venloon steeds meer bedreigden liet hij ‘zes boogscheuten’ naar het westen, vlakbij het kasteel, een nieuwe dorpskerk bouwen. Dit werd de kern van het tegenwoordige Loon op Zand.

In de loop van de vijftiende en zestiende eeuw werd de woontoren uitgebreid tot een groots kasteel. Waar nu de Engelse tuin is, stond een voorburcht die door middel van een overbouwde toegangsbrug met de woontoren in verbinding stond. Het uitgebreide grachtenstelsel rondom het kasteel en tuinen is hierdoor te verklaren. Aan de noordzijde werden ter verdediging aarden wallen opgeworpen. De restanten daarvan zijn nog duidelijk zichtbaar.

Personen zoals de Spaanse keizer Karel V, Frederik Hendrik in gezelschap van de dichter Constantijn Huygens (toen secretaris van Frederik Hendrik) bezochten het kasteel. De Zonnekoning Lodewijk XIV verbleef er enige tijd, tijdens de krijgstocht in 1672, het rampjaar, tegen de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën. Ook Napoleon bezocht tijdens de Franse overheersing Het Witte Kasteel.

Openingstijden
 • Maandag :
  Op afspraak
 • Dinsdag :
  Op afspraak
 • Woensdag :
  Op afspraak
 • Donderdag :
  Op afspraak
 • Vrijdag :
  Op afspraak
 • Zaterdag :
  Op afspraak
 • Zondag :
  11:00 - 17:00