Koninklijke Harmonie Orpheus

orpheus.jpg
Informatie
Adres:5049HL, Tilburg
Geen openingstijden beschikbaar
Over Koninklijke Harmonie Orpheus

Koninklijke Harmonie Orpheus werd opgericht op 15 september 1864 en kan terugkijken op een rijke en succesvolle historie.

Bij haar 90-jarig bestaan kreeg de harmonie het predicaat “koninklijk” vanwege haar bijzondere diensten voor de stad Tilburg. Sinds 1948 komt het orkest uit in de eerste divisie van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen (KNFM). In 1951 werd Orpheus de eerste landskampioen van Nederland in deze hoogste afdeling en wist deze titel nogmaals te veroveren in 1995. Ook werden internationale successen behaald. Tijdens de UNESCO-concoursen in het Franse Vichy wist Orpheus zowel in 1952 als in 1959 alle onderdelen te winnen. Vanaf 1983 behaalde het orkest een onafgebroken reeks eerste prijzen met onderscheiding tijdens de concoursdeelnames.

In 1996 promoveerde Orpheus naar de Concertafdeling. In deze hoogste afdeling nam de harmonie in 1997 deel aan de 13e editie van het Wereld Muziek Concours te Kerkrade en presteerde uitzonderlijk. Met een score van 341,5 punten verwierf het orkest een eerste prijs met het predicaat “zeer goed” en plaatste zich daarmee op de vierde positie van de toenmalige wereldranglijst.

Op de KNFM-concoursen in 2003 en 2007 behaalde Orpheus eerste prijzen met onderscheiding. Beide keren werd de eerste plaats in de nationale top-3 van de vaandelafdeling veroverd en dat werd beloond met het Erediploma van de KNFM .

In 2013 nam Orpheus wederom succesvol deel aan het concertconcours te IJsselstein. Met maar liefst 92,5 punten behaalde het orkest een 1e prijs met onderscheiding en eindigde daarmee in de landelijke top-3 van harmonieorkesten in de 1e divisie.

Het orkest

De Koninklijke Harmonie Orpheus telt momenteel circa 65 leden. Sinds eind 2002 staat de harmonie onder leiding van Hardy Mertens, die als docent verbonden is aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Hardy Mertens geniet tevens bekendheid als verdienstelijk componist van tientallen werken, die wereldwijd worden uitgevoerd.

Orpheus treedt regelmatig op met zowel gerenommeerde gastsolisten als met solisten uit de eigen gelederen en concerteert graag met musici uit andere disciplines. Zo ging Orpheus in 2006 de uitdaging aan om een muzikale ontmoeting te organiseren met de metalformatie “After Forever”. Resultaat was een uniek cross-overconcert in een uitverkochte grote zaal van de Tilburgse poptempel 013. In 2008 presenteerde het orkest een succesvol festival dat in het teken stond van de Spaanse cultuur. Het publiek in de bomvolle concertzaal van de Theaters Tilburg werd verrast met een bruisende Spaans getinte synthese van muziek, dans, schilderkunst en Flamenco.

In 2010 begeleidde Orpheus een concert van de Limburgse troubadour Gé Reinders in 013. In 2009 vierde Orpheus haar 145-jarig bestaan en trakteerde thuisstad Tilburg op het “Orpheus Festival”. Gedurende twee dagen gaven meer dan 20 Tilburgse verenigingen een concert in de Interpolistuin. In dit jubileumjaar werd bovendien een gezellige concertreis ondernomen naar Dresden.

In 2011 maakte Orpheus een concertreis naar Mulhouse en in april 2012 viel het orkest de grote eer ten deel om het galaopeningsconcert te verzorgen van het prestigieuze internationale topconcours Flicorno d’Oro in het Italiaanse Riva del Garda.

Openingstijden
 • Maandag :
  Gesloten
 • Dinsdag :
  Gesloten
 • Woensdag :
  Gesloten
 • Donderdag :
  Gesloten
 • Vrijdag :
  Gesloten
 • Zaterdag :
  Gesloten
 • Zondag :
  Gesloten