Tilburg Trappers

tilburg trappers
Stappegoorweg 3A
5022DA  Tilburg
013-5458178

info@trappers.nl

Tilburg Trappers

IJshockey is de snelste teamsport ter wereld. Binnen het team is de keeper van cruciaal belang, heeft hij een off day, dan wordt het erg moeilijk om een wedstrijd te winnen. Iedereen die ijshockey voor het eerst gaat zien, denkt vaak waarom wordt er zo vaak gewisseld? Dat is het gevolg van de grote intensiteit die het spel vraagt van de spelers, elke shift moet men zien als een 100 meter voor een sprinter.

Spelers gaan in deze sport echt “tot het gaatje”. IJshockey is hard en fysiek, maar doorgaans wel sportief en met respect voor de tegenstander. Zoals dat ook bij elke andere sport gebeurt, wordt deze regel ook weleens vergeten en volgt een confrontatie. De scheidsrechter en zijn beide linesmen sussen echter de boel meestal vrij snel, waarna tijdstraffen volgen (3 personen zijn echt nodig om, gezien de snelheid waarmee het spel gaat, alles goed te constateren). Scheidsrechters moeten derhalve ook hele goeie schaatsers zijn.

Historie

Door Tilburg Trappers wordt absoluut tophockey gespeeld voor Nederlandse begrippen, dan nu een snelle blik in de historie:

Op 21 oktober 1938 werd in het toenmalige chique Tilburgse hotel Riche de basis gelegd van de huidige ijshockeyvereniging Tilburg Trappers. Tot in de oorlogsjaren wordt gespeeld op de ijsbaan aan de Elzenstraat. Tijdens de oorlog viel echter het doek voor alle kunstijsbanen in Nederland en na de oorlog was er duidelijk een hele periode geldgebrek voor nieuwe banen.

Pas in de zestiger jaren, nadat eerst te Deventer en Amsterdam vanwege de successen van onze langebaanschaatsers (Ard Schenk, Kees Verkerk etc.) 400 meter banen werden aangelegd, werden in deze plaatsen ook onoverdekte ijshockeybanen gerealiseerd. Het Haagse HYS HOKY was wel steeds wedstrijden blijven spelen, maar dan met name steeds uitwedstrijden in het buitenland. Vanaf het moment dat de banen in Deventer en Amsterdam opgingen en Den Haag ook weer plannen had, ging het ook toch echt verschrikkelijk kriebelen bij de Tilburgse ijshockeyclan. Zij speelden soms nog weleens samen op natuurijs, maar dat was natuurlijk hoogst zelden. Eindelijk was het dan zover op 9 oktober 1964, op de plaats waar de Theresia-speeltuin jaren gevestigd was, pal naast de Tilburgse gasfabriek, verscheen een heuse Kunstijsbaan.

Om zich te kunnen meten met de tegenstanders werd al snel over de grenzen gekeken naar versterkingen, als eersten in een lange rij van importspelers, kwam de Zwitser Arthür Gmünder, hij werd speler-trainer, direct daarna arriveerden twee jonge spelers, beiden met een dubbele nationaliteit, namelijk de Canadese, maar vanwege de voorouders ook de Nederlandse. Deze twee kanpen werden monumenten in Tilburg, Joe Simons, de legendarische nummer 10, is inmiddels weer teruggegaan naar Canada, maar zijn collega en goede vriend John McDonald heeft zich helemaal in Tilburg gesetteld en geeft zijn beste krachten nog aan de ijshockeysport, middels zijn functie als commissielid van de CVT-organisatie.

Op 28 november 1969 werd de Pellikaanhal officieel geopend, de oude Theresiabaan werd overkapt, middels een fantastische hal, waarop bouwbedrijf Pellikaan destijds het alleenrecht had. De opening werd verricht door ons aller Prins Claus, samen met de toenmalige burgemeester Becht. Henk Pellikaan, oud voetbalinternational, bouwer en naamgever van de hal was toen ook voorzitter van Trappers. In de Pellikaanhal, die vaak afgeladen vol zat met zo’n 4.500 toeschouwers, heeft Trappers vele ijshockeyoorlogen uitgevochten en grote resultaten behaald. De hal lag echter midden in een woonwijk, met de vanzelfsprekende overlast bij wedstrijden vanwege geluid en parkeren, de gemeente besloot dan ook een IJssportcentrum te realiseren in school-en sportgebied Stappegoor.

Sinds het seizoen 1998-1999 wordt door Trappers dan ook gespeeld in het IJssportcentrum, aan de Stappegoorweg 3, vlakbij het Tilburgse Sportpark waar Willem II zijn thuiswedstrijden speelt en de welbekende Stadssporthal, waar vele binnensporten hun home hebben.

Nederlands Kampioen en Bekerwinnaar

Sinds de herstart van de ijshockeyvereniging in 1964 werden vele nationale titels gehaald, in de jaren ’70 werd de titel liefst 6x achtereen veroverd, dat werd met 3x achtereen in de jaren ’90 nog eens dunnetjes overgedaan. Het laatste kampioenschap dateert van de jaargang 2000-2001.

Naast genoemde kampioenschappen veroverde Trappers in de loop der tijd zo’n 8 nationale bekers. Trappers heeft daarnaast diverse malen deelgenomen aan wedstrijden om de diverse Europa Cups, steeds werd de ploeg dan vergezeld van een grote groep hondstrouwe supporters.

Tijdens seizoen 2012-2013 komt er een speler genaamd Dale Weise vanuit de NHL bij de Tilburg Trappers spelen, omdat er in Amerika een lockout was. Dit betekende dat de spelers van de NHL aan het staken waren, omdat ze niet genoeg kregen betaald. In de tijd dat de competitie daar stillag, is de Canadees in Tilburg komen spelen. Hier heeft hij veel laten zien en ook veel kunnen helpen met trainingen, waardoor de Tilburg Trappers sneller konden schakelen tijdens een wedstrijd.

Seizoen 2014-2015 is het laatste seizoen dat het eerste team van Tilburg Trappers uitkomt in de Nederlandse competitie. In dit seizoen weet Tilburg Trappers wederom alle prijzen binnen te halen; de beker, de Ron Berteling Schaal én het kampioenschap worden gewonnen. Vanaf seizoen 2015-2016 is het tijd voor de Tilburg Trappers om in Duitsland mee te spelen in de Oberliga. Dat is de derde grote competitie van Duitsland. Hier leeft de sport ook meer dan in Nederland. Zo komen ze in een competitie te spelen met 17 andere clubs in plaats van 5 andere clubs. Hierdoor stijgt het niveau en wordt er meer van het team verwacht. Het spel wordt nu nog sneller.

De Oberliga is verrast door de komst van de Trappers. De Oberliga competitie is verdeeld in Oberliga Noord en Oberliga zuid. De 4 beste teams van beide competities spelen in de play-offs tegen elkaar. De winnaar van die play-offs mag zichzelf dan de Oberligameister noemen. Zowel in seizoen 2015-2016 als in 2016-2017 is het Tilburg Trappers gelukt om zichzelf tot de Duitse Oberligameister te kronen. Helaas kon de club niet promoveren naar een hogere league van de Duitse IJshockey Bond. Het zou de DEL2 worden, de op een na hoogste competitie. De Trappers waren benaderd, maar helaas lag de voorkeur bij Duitse teams en blijven de Trappers in de Oberliga spelen.

Wedstrijd bijwonen?

De Tilburgse ijshockeyliefhebber is trouw aan zijn club en komt zelfs voor de minst interessante wedstrijd nog naar het IJssportcentrum, waar het dan ook altijd zeer gezellig toeven tijdens en rondom de thuiswedstrijden. Op de site van Tilburg Trappers kunt u altijd zien wat de eerstkomende thuiswedstrijd is. Kaartjes zijn te bestellen via http://www.trappers.nl/team/wedstrijdprogramma/ of aan de kassa bij de ijssporthal. Voor kinderen t/m 4 jaar is de entree gratis.

Locatie