De handigheden van Flutter apps

Rond 2017 introduceerde Google een nieuwe software development kit die het mogelijk maakt om een enkele app voor meerdere schermen te bouwen. De onderliggende programmeertaal van Flutter heet Dart, deze is ook ontwikkeld door het Google concern, en werd snel bekend omdat het makkelijker te leren is ten opzichte van andere talen zoals Java. Ook is het een efficiënte taal, dit betekent dat het op veel apparaten gebruikt kan worden. Flutter wordt al gebruikt voor een heleboel apps, en zowel startups als grote bedrijven gebruiken de taal omdat er veel handigheden zitten ingebouwd.

De multi-device vriendelijkheid van Flutter

Een van de sleutel features van Flutter zit hem in de onderliggende architectuur. Het geheel is namelijk gebaseerd op widgets. Widgets ken je wellicht al van je Android of Apple telefoon, het zijn een soort kleine raampjes op het homescherm die informatie kunnen tonen, bijvoorbeeld over het weer of over muziek. In Flutter is alles een widget, dus ook knoppen en de zichtbare tekst, deze liggen op een soort canvas die van grootte kan veranderen, zodat de lay-out proportioneel wordt aangepast wanneer het device van grootte wisselt, bijvoorbeeld van een iPhone naar een iPad. Een flutter app ontwikkelaar kan zo een enkele app bouwen die gebruikt kan worden op bijna alle moderne smartphones. Naast dat dit dingen efficiënter maakt is het ook makkelijker, en dus goedkoper om te ontwikkelen.

De achterliggende techniek van Flutter

Flutter gebruikt zijn eigen ‘rendering engine’, dit is een moeilijke term maar betekent dat de look van alle UI elementen snel kan worden berekend. Dit betekent dus dat er weinig vertraging is wanneer een app wordt ontworpen. De engine wordt Skia genoemd, en werkt in 2D. Deze engine helpt ook bij het verzorgen van animaties die er soepel uitzien. Aangezien de engine perfect is afgesteld op Flutter betekent het ook dat de prestaties tussen apparaten vergelijkbaar is, je hebt dus niet de duurste telefoon nodig om de app goed te laten draaien.

De open-sourceness van Flutter

Als open-source project is Flutter al gratis te gebruiken. Dit betekent dat iedereen het niet alleen kan leren, maar dat je ook speciale software kan downloaden om je te ondersteunen bij het maken van een Flutter app. Zoals vaker wordt gezien betekent dit ook dat er een actieve community is, er is dus veel hulp te vinden op het internet, maar mensen delen ook graag handigheden en projecten met elkaar, zo kan iedereen weer nieuwe dingen leren. Aangezien Flutter geholpen wordt door Google is er ook op te rekenen dat de kit nog lang blijft bestaan. Dit betekent dat de apps ook lang ondersteund kunnen worden.