Vroeger gebruikten mensen veelal open vuren. Deze hielden hutten of zelfs grotten warm. Veel later ontwikkelden Romeinen daarna een beter systeem. Zij maakten systemen waardoor de hete lucht onder de vloeren en door de muur werd gestroomd, zo werd het gebouw verwarmd. Na de val van het Romeins rijk in de donkere middeleeuwen gingen mensen openhaarden gebruiken. Op zich een knus idee, maar het is erg slecht voor je gezondheid door alle rook die in de kamer gaat hangen, daarnaast is de vlam altijd een onvolledige verbranding, daarom zie je ze nu niet veel meer.
De verwarming van tegenwoordig
Tegenwoordig kan je bij het nemen van een complete verwarmingsinstallatie kiezen voor een warmtebron. Dit komt vaak neer op een keuze tussen een CV-ketel, warmtepomp of een elektrische optie. Een CV-ketel verbrandt natuurlijk gas, en met de vrijgekomen hitte wordt warmte verwarmd. Een warmtepomp kan de warmte halen uit de lucht of uit de grond. Een elektrische verwarming gebruikt elektriciteit, dit wordt dan omgezet in warmte. Het kiezen van de juiste warmtebron is erg van belang omdat niet alle opties even vriendelijk zijn voor de portemonnee en ook niet even geweldig voor het milieu.
De verspreiding van de warmte in het huis
Om de opgewekte warmte door het huis te verspreiden is een warmtedistributiesysteem nodig. Deze kunnen met behulp van de buizen de hitte van de ene plek naar de andere brengen. De klassieke optie is een van de radiatoren bij Cvkoopjes.nl, deze gebruiken een soort grote metalen panelen die de warmte afgeven aan de lucht. Dit gebeurt omdat er door de panelen warm water loopt, door het hitte verschil met de kamerlucht wordt het dan warmer. Er zijn ook opties voor vloerverwarming, dit lijkt op de radiator maar moet een hele vloer verwarmen, dit is wel fijn voor comfort maar een stuk minder efficiënt. Dit komt doordat de vloer geen efficiënte optie is om warmte te verspreiden, zeker ten opzichte van metaal.
Het regelen van de warmte
Aangezien de kamertemperatuur niet altijd hetzelfde moet zijn, is een thermostaat een noodzakelijke toevoeging. De thermostaat bestaat nog redelijk kort ten opzichte van de daadwerkelijke verwarming. Het kan een signaal naar de ketel sturen, wat ertoe leidt dat de ketel harder of zachter gaat werken. De thermostaat kan gewoon in de kamer worden aangesloten, dus dan hoeven mensen niet constant naar de ketel te lopen. Op deze manier is het dus veel gemakkelijker, helemaal ten opzichte van de vroegere open haard, want hier moest je eigenlijk wachten tot het was uitgebrand. Zulke innovaties komen goed van pas.