Makelaars Paul en Willem geven je 013 dingen om op te letten bij de aankoop van een woning!

Je vindt ‘m aan de Bredaseweg: makelaarskantoor Van de Water. Wij spraken Paul Hulskes en Willem Snoeren, allebei makelaar bij Van de Water, over de 013 dingen waar je op moet letten bij de aankoop van een woning. Lees snel verder voor de beste tips!

#1 Een goede voorbereiding helpt!

Het klinkt misschien cliché, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dus dat je de presentatie van de woning die je gaat bezichtigen goed doorneemt. Paul: “Vaak kun je bij de verkopende makelaar allerlei extra documenten opvragen. Vergeet ook niet om van opvallende zaken een checklist te maken die je meeneemt naar de bezichtiging.”

#2 Let op de omgeving

Wanneer je ergens gaat wonen, is niet alleen de woning belangrijk, maar ook de omgeving. Kijk goed naar de gebouwen in de buurt, de bereikbaarheid met de auto, de fiets en te voet. Genoeg parkeergelegenheid is natuurlijk ook erg belangrijk. Willem: “Vraag na of je een parkeervergunning nodig hebt en wat deze kost. Tip: op deze website van de gemeente Tilburg staat een uitgebreide kaart van het vergunningengebied en de toekomstige ontwikkelingen hiervan.”

#3 Bekijk het bestemmingsplan

Het bestemmingsplan van een woning is vaak dat er gewoond mag worden, maar wat mag er nog meer? Via deze website kun je het adres van de woning opzoeken en bekijken welke bestemming het heeft. “Misschien mag je bijvoorbeeld ook een kantoor aan huis houden of zelfs een winkel beginnen”, vertelt Paul.

#4 Onderzoek of de verbouwingen gedaan zijn met vergunning

Klik hier om bouwtekeningen en vergunningen in te zien. “Als er geen vergunning aanwezig is wil dat niet meteen zeggen dat de verbouwing niet rechtmatig is uitgevoerd. Misschien zit de vergunning niet in het archief of is het een vergunningsvrij bouwwerk”, legt Willem uit.

#5 Let op de bouwkundige staat

Je hoeft geen bouwkundig inspecteur te zijn om van een aantal oppervlakkige onderdelen een indruk op te doen van de staat van onderhoud. Paul: “Let goed op het schilderwerk en de staat van de kozijnen. Ruikt het ergens vochtig in huis? Zijn er lekkagesporen? Bij de meeste woningen heeft de verkoper een vragenlijst ingevuld.” Tip: Neem deze goed door om zo een indruk te krijgen van eventuele gebreken en hoe en wanneer deze misschien al verholpen zijn.

#6 Check of er voldoende groepen in de meterkast aanwezig zijn

“Grootverbruikers van stroom zouden een eigen groep moeten hebben om te voorkomen dat overbelasting ontstaat wanneer je ze gelijktijdig gebruikt”, vertelt Willem. Grootverbruikers van stroom zijn over het algemeen de wasmachine, droger, kookplaat, magnetron, oven en een Quooker of close-in boiler.

#7 Kijk naar het energielabel

Bij iedere woning die te koop staat, hoort een energielabel. Paul en Willem adviseren om deze goed door te nemen: “Hier staat namelijk in welke onderdelen slecht, gemiddeld, goed of uitstekend geïsoleerd zijn. Daarnaast staat er ook nog in welke onderdelen van de woning verbeterd kunnen worden op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. Erg handig om te weten in deze tijd met schommelende prijzen.” Check ook eens deze website voor meer info over energielabels: website van Milieu Centraal.

#8 Onderzoek of er subsidies beschikbaar zijn voor de aankoop of verbouwing

Wist jij dat er in sommige gevallen subsidies beschikbaar zijn voor woningkopers die een verbouwing gaan doen? Dit geldt vaak voor verbouwingen waarbij de woning wordt verduurzaamd. Klik hier om eens naar de mogelijkheden te kijken en bereken vervolgens via deze rekentool hoeveel subsidie er beschikbaar is. Tip: Vanaf dit jaar (2022) geldt dat je, als je twee duurzaamheidsmaatregelen neemt, niet twintig procent van de kosten vergoed krijgt, maar dertig procent!

#9 Vraag na wat het energieverbruik is geweest de afgelopen jaren

“Naar aanleiding van het historische verbruik, kun je met de actuele energieprijzen uitrekenen wat je ongeveer maandelijks aan energielasten hebt. Let hierbij wel op de gezinssamenstelling van de huidige bewoners ten opzichte van je eigen situatie”, vertelt Paul. Daarnaast is het ook interessant om te weten hoe de woning wordt verwarmd en of de verwarmingsinstallatie in eigendom is of gehuurd wordt.

#10 Hou contact met je hypotheekadviseur

Afgelopen periode zijn de hypotheekrentes gestegen. Het komt soms voor dat woningzoekenden tijdens hun zoektocht geconfronteerd worden met een lagere leencapaciteit. Willem: “Kort voordat je een bieding wil uitbrengen op een woning kun je het beste nog even contact opnemen met de adviseur. De hypotheekadviseurs van Van de Water Hypotheken staan voor je klaar. Bereken nu direct je hypotheek en bekijk de werkwijze van Van de Water Hypotheken.

#11 Op zoek naar een appartement? Bekijk altijd de (financiële) stukken van de Vereniging van Eigenaars

Notulen, balansen, jaarrekeningen, huishoudelijk reglement, splitsingsakte… Om een goed beeld te krijgen van wat er nu en in de toekomst speelt binnen het appartementengebouw kun je dit het beste allemaal inzien voordat je over gaat tot aankoop.

#12 Hou rekening met de toekomst

De woning die je gaat bekijken, is misschien helemaal geschikt voor jou in je huidige gezinssamenstelling, maar kijk altijd of er uitbreidingsmogelijkheden zijn. Mocht je in de komende jaren niet kunnen verhuizen wegens een financiële tegenvaller of afhankelijk zijn van de locatie terwijl je wilt gaan samenwonen of kinderen krijgt, dan kun je er in het uiterste geval toch lekker blijven wonen.

#13 Last but not least: schakel een aankoopmakelaar van Van de Water makelaars in!

De mannen van Van de Water letten op álle bovenstaande punten en nog veel meer. Door hun jarenlanger ervaring en lidmaatschap bij de NVM kun je hen vertrouwen terwijl jij met een gerust hart een woning bekijkt. Naast alle bouwkundige, juridische en locatie gerelateerde aspecten, controleren zij tevens de koopovereenkomst en behartigen jouw belangen gedurende het hele aankooptraject tot en met de laatste inspectie voorafgaand aan de overdracht bij de notaris. Kortom: met hulp van één van de NVM makelaars van Van de Water kun je de meeste tips vergeten en je laten leiden door emotie! Maak nu een vrijblijvende afspraak met een van de makelaars.