013 trekt in 2019 364.000 bezoekers uit 94 landen

013

Afgelopen jaar verwelkomde het Tilburgse poppodium 013 maar liefst 364.000 bezoekers uit 94 landen. De bezoekers konden hun hart ophalen bij 281 evenementen in 013 maar ook bij grote festivals zoals Roadburn en WOO HAH!

Ayreon Universe

Muziekliefhebbers konden terecht voor een breed scala aan shows in 013. Van de koningin van de Neo-Soul in de vorm van Erykah Badu tot Songfestival-winnaar Duncan Laurence. Ook shows van o.a. Pixies, De Staat, Why Don’t We, Denzel Curry, Joris Voorn, Brad Paisley en Denzel Curry lieten bezoekers met een onvergetelijke ervaring achter.

Een speciale vermelding is er voor componist Arjen Lucassen die als ‘Ayreon’ in september vier maal de Main Stage (capaciteit 3.000) wist te vullen. De ‘Ayreon Electric Castle’-shows zorgde voor een flinke toestroom aan buitenlandse bezoekers die zich drie dagen lang onderdompelden in een met activiteiten gevulde Tilburgse binnenstad dat voor even was omgetoverd tot het ‘Ayreon Universe’.

Roadburn Festival

Roadburn trakteerde haar bezoekers in april op speciale composities die slechts eenmalig te zien zijn. Zo sloeg een aantal bekende Nederlandse deathmetalbands de handen ineen voor het ‘Maalstroom’-project en wist metalband Triptykon indruk te maken met een requiem in samenwerking met het Metropole Orkest.

Ook groeide het 4-daagse festival door de Spoorzone en in het bijzonder de Koepelhal te betrekken bij haar festivalterrein. De Wagenmakerij vormde het decor voor kunstexpositie Full Bleed en het Ladybird Skatepark ontpopte zich tot een favoriete hangout onder de bezoekers.

WOO HAH!

WOO HAH! beleefde in 2019 haar tweede editie op het evenemententerrein Beekse Bergen (Hilvarenbeek, regio Tilburg). Ook dit jaar was WOO HAH! ruim van tevoren uitverkocht. Het 3-daagse festival trok 37.500 bezoekers per dag uit binnen- en buitenland, een groei van 5.000 bezoekers per dag ten opzichte van vorige editie. Ruim 60 live-acts waaronder Travis Scott, Stormzy, Skepta en ScHoolboy Q reisden af naar het terrein dat een weekend lang het toneel was voor ‘the ultimate hiphop getaway’.

013 genomineerd

De komende dagen (15 t/m 18 januari) vindt in Groningen Eurosonic Noorderslag plaats waar jaarlijks de IJzeren Podiumdieren in vijf categorieën worden uitgereikt. 013 is dit jaar genomineerd in de categorieën Beste Marketeer en Beste Festival (Roadburn). Vorig jaar ging de prijs voor Beste Directeur naar Frens Frijns. Daarnaast is Roadburn genomineerd in de categorie ‘Best Small Festival’ door de European Festival Awards.

Story of 2019

Het jaar 2019 samengevat

  • 364.000 bezoekers uit 94 landen
  • 281 evenementen in poppodium 013 Tilburg
  • Arjen Lucassen “Ayreon” vulde in de maand september 4 maal de mainstage (3000 man)
  • Roadburn breidde uit over de hele Spoorzone
  • WOO HAH! trok 37.500 bezoekers per dag (!!) met ruim 60 live-acts