013 vragen aan accountmanager MKB bij Rabobank Paul Peeters: ‘Het allermooiste aan mijn werk is dromen waarmaken’

Paul Peeters

Paul Peeters is accountmanager MKB bij Rabobank. Hij is 40 jaar oud en geboren en getogen Tilburger. Wij stellen hem (0)13 vragen over de rol van zijn werk in de stad, wat zijn werk zo leuk maakt en waar hij trots op is in Tilburg. Benieuwd naar zijn antwoorden? Lees dan verder.

Fotografie: Jules van Iperen

1. Wie is Paul Peeters?

“Ik ben een geboren en getogen Tilburger. Ik heb eigenlijk best wel lang over mijn studie gedaan, omdat je studententijd ook gewoon een hele leuke tijd is. Ik heb uiteindelijk de NHTV (nu: Breda University of Applied Science, red.) afgerond en heb tijdens mijn studie altijd in de hospitality gewerkt, bijvoorbeeld een lange periode bij de Efteling. Kort na mijn studie ben ik eigenlijk direct bij de Rabobank terechtgekomen. Ik heb op verschillende plekken in het land gewerkt voor Rabobank, maar ik voelde een behoefte naar een verbinding met mijn eigen stad. Het leek mij zo’n tof idee dat je de ondernemers in de stad kent en dat je die kan helpen om de stad samen beter te maken. Vanuit die ambitie ben ik in Tilburg als accountmanager MKB gaan werken.”

2. Wat is je functie bij Rabobank en wat houdt dat in?

“Ik ben de accountmanager – dus de contactpersoon – voor MKB-bedrijven hier in de regio Tilburg. En dat is eigenlijk heel divers, want dat betreft alle type MKB-bedrijven. Deze bedrijven bellen met allerlei vraagstukken. Dat zijn van oorsprong veelal financieringsvraagstukken, maar je ziet steeds meer dat het nu ook verschuift naar bepaalde adviseringen. Bijvoorbeeld over de digitalisering van je bedrijf, de verduurzaming en soortgelijke zaken. De thema’s zijn dus best breed, zo ook mijn rol als accountmanager. Daarom is het ook heel belangrijk in mijn functie om in contact te blijven met de branche, om écht te weten wat er speelt.”

3. Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

“Met het team beginnen we met een dag-start. Dit team is flexibel, de bankomgeving is namelijk altijd in beweging. Mijn werkzaamheden, maar ook teamsamenstellingen, veranderen best snel en best veel. Na de dag-start verwerk ik mijn e-mails en pleeg ik telefoontjes, meestal met ondernemers. Dan kan het zijn dat er nog wat interne vraagstukken liggen die behandeld of beantwoord moeten worden. En verder ben ik vooral de hele dag in gesprek met de klant! De bedoeling is dat ik veel op pad ben, dus lekker naar de klant toe. Dat is ook wel het leukste aan mijn werk. Wanneer ik bij de ondernemers over de vloer ben, leer ik ze echt kennen. En wanneer je mensen écht kent, kun je ook beter adviseren.”

013 vragen aan Paul Peeters

4. Hoe is je werk nu met de impact van corona?

“Die impact is wel behoorlijk groot. Je ziet overigens dat dit wel verschilt per branche: sommige branches hebben het heel zwaar en anderen hebben het weer heel goed. Dus ze hebben allemaal andere behoeften. Maar corona is niet de enige invloed van verandering: er is een enorme transitie gaande op het gebied van verduurzaming en digitalisering. En daar liggen – dus buiten corona om – best flinke uitdagingen voor bedrijven om daarin mee te gaan.

Dat maakt mijn werk wel super leuk, je leeft echt middenin de tijdsgeest. Een bank heeft namelijk ook een maatschappelijke functie en die ontwikkelingen spiegelen zich altijd vrij snel in het banksysteem. Willen mensen meer regels? Dan merken wij ook dat we meer regels krijgen. En aan de andere kant ben je als bank ook fundamenteel in de inrichting van een land. Als Rabobank zijn we bijvoorbeeld een grote speler in de landbouw, maar ook in de MKB, dus we hebben veel lokale wortels. Wij vinden de lokale gemeenschap en economie heel belangrijk. In mijn werk zit je daar altijd middenin.”

5. Hoe ben je ooit bij Rabobank terechtgekomen?

“Ik was aan het afstuderen in 2008 en toen twijfelde ik of ik ging doorstuderen of werken. Ik kwam op een banenbeurs de Rabobank tegen. In die tijd ging dat nog heel snel, zij vroegen: “Wil je bij ons komen werken?” waarop ik zei: “Ja dat lijkt me leuk!”. Toen was ik aangenomen. Ik ben toen een traineeship gaan volgen, intern accountmanagement. Dit was als het ware een binnendienst functie. Ik werd opgeleid om te begrijpen waar bedrijven allemaal tegenaanlopen. Sinds dat traineeship ben ik niet meer weggegaan, wat maakt dat ik inmiddels al 12,5 jaar bij de Rabobank werk.”

6. Wat zorgt ervoor dat je jouw werk zo lang leuk blijft vinden?

“Het unieke van de Rabobank is dat ze heel dichtbij de lokale maatschappij staan. Ik ben zelf Tilburger en ik vind de ontwikkeling van de stad machtig interessant. Ik kan daaraan bijdragen vanuit mijn positie én de Rabobank vindt dat óók nog eens leuk dat ik dat doe: dus dan heb ik mijn ideale baan. Vanuit mijn rol kom ik hele bijzondere dingen tegen in de ontwikkeling van de stad. Ik vind het heerlijk om al die ontwikkelingen van dichtbij mee te maken.”

7. Waarop ben je trots in Tilburg?

“We mogen echt trots zijn op de ondernemers en het ondernemerschap in Tilburg! Dat is een superbelangrijke bron van innovatie en creativiteit die in deze stad aanwezig is. Ik ben van mening dat Tilburg ook echt een voorloper is met de binnenstad-functie. Het lef van bijvoorbeeld een partij als Wereldhave, maakt mij supertrots. Maar ook het industrieterrein Vossenberg vind ik cool. Dat is misschien minder zichtbaar, maar op zulke plekken mogen we als stad ook zeker trots zijn.

Mijn ambitie voor de komende jaren is dat we ook meer richting een ‘incubator’ stad kunnen gaan. Dit wil zeggen dat een bedrijf andere nieuwe bedrijven helpt met groeien. Er gebeuren al veel toffe dingen op dit gebied, maar ik zie naar mijn idee nog nét te weinig startups en scale-ups. Samen verbinden, zodat we meer bedrijvigheid en werkgelegenheid creëren. Dat zou mooi zijn toch? Daar wordt nu serieus werk van gemaakt, ook vanuit de gemeente. Zo komt er een nieuw kwartier richting de universiteit voor studentenhuisvesting. Dat is ook onderdeel van Tilburg als incubator-stad.”

(0)13 vragen aan Paul Peeters

8. Waar haal jij de meeste energie uit in je werk?

“Gesprekken met klanten, met de ondernemers. Het allermooiste aan mijn werk is dromen waarmaken. Zeker wanneer het plan uitdagend is en we het samen kunnen realiseren: dat is en blijft fenomenaal.”

9. Waarom past Rabobank als organisatie heel erg bij jou als mens?

“Omdat het een menselijke organisatie is. Een bank is aan de ene kant een IT-bedrijf, want we hebben heel veel data, maar daarnaast blijft het ook echt mensenwerk. Door de coöperatieve inslag van de Rabobank voel je die samenwerking ook op een hele prettige manier. Dat past goed bij mij als mensen-mens.”

10. Rabobank is een maatschappelijke bank, wat zijn maatschappelijke projecten waar je bij betrokken bij wilt zijn?

“Ik vind ondernemerschap heel interessant, dus ondernemers laten groeien en faciliteren. Ik denk dat we de komende periode – met thema’s als verduurzaming – daar hele belangrijke maatschappelijke kansen liggen. De maatschappelijke betrokkenheid is een integraal deel geworden van je werk. Dat heeft vandaag de dag een wat minder thematische aanpak dan vroeger: je bent bij alle trajecten ‘maatschappelijk’ bezig. Dus zowel in verduurzaming, jongeren, ondernemerschap: overal komt het maatschappelijke aspect naar voren.”

11. Wat is het mooiste dat je hebt meegemaakt in je loopbaan bij de Rabobank?

“Het mooiste moment was toen ik een klant een ‘go’ op hun droom mocht geven, op het moment dat we in het toekomstige pand liepen. De twee betrokkenen vlogen elkaar letterlijk in de armen. Omdat we op dat moment op de fysieke locatie waren – die nog helemaal getransformeerd moest worden – was het moment en de beleving helemaal compleet. Zo zijn er wel meer voorbeelden, maar dit zal altijd een mooie herinnering blijven.”

12. Hoe spendeer jij je tijd graag in Tilburg?

“Dat is heel divers, want de stad heeft heel veel leuke dingen te bieden! Vanuit huis loop ik zo de Piushaven in om een bootje te varen, maar op het terras zitten vind ik ook heel fijn. Het maakt niet zoveel uit wat ik doe, maar ik ben wel altijd onder de mensen. Ik hou van het opdoen van ervaringen. Dat kan uiteenlopen van een wedstrijd bij Willem II tot Tilburg Zingt, tot de kermis: overal waar bedrijvigheid is in de stad, is de kans groot dat je mij ook tegenkomt.”

13. Wat vind je zo leuk aan Tilburg?

“De levendigheid en het vernieuwende. Maar ook af en toe het rauwe randje op durven zoeken. Er zit heel veel kwaliteit in deze stad, op bijna alle vlakken. Wanneer je er zelf woont, zie je het denk ik niet eens, maar wanneer je vijf jaar weg geweest zou zijn, denk ik dat je pas opvalt hoe zo’n stad zich ontwikkelt. Je kunt altijd praten over de stad, omdat er altijd wel wat speelt en iets nieuws is om naar uit te kijken. We staan niet stil en dat is met stipt het leukste aan Tilburg.”

013 vragen aan…

In de rubriek ‘013 vragen aan…’ stellen we dertien vragen aan verschillende Tilburgers. Eerder gaven Rabobank medewerkers Carola Geerts, Yasser Chahed, Cindy van Hamond en Sabine Rietman antwoord op onze 013 vragen.