013 vragen aan… Alex de Bont

Alex de Bont

Hij vliegt de hele wereld over om de Formula E vast te leggen, staat voor FOX regelmatig op de Nederlandse voetbalvelden en hoopt ooit een van de betere documentairemakers van Nederland te worden. Tenminste, als hij geen restaurant opent in Tilburg… We hebben het over cameraman Alex de Bont. Als echte Tilburger (en liefhebber van carnaval) werkte hij afgelopen jaar ook mee aan documentaire Déés is Karneval. Want ondanks dat hij de hele wereld al honderd keer rond is gevlogen, blijft Tilburg echt zijn thuis. 

Foto: Jules van Iperen

1. Wat wilde jij vroeger worden?

“Als heel klein jochie wilde ik brandweerman worden. Oh en cowboy heeft ook nog op mijn lijstje gestaan. Maar al snel liep ik rond met fotocamera’s en videocamera’s, dan was ik bezig met filmpjes maken. Wat mij precies heeft getriggerd weet ik eigenlijk niet, want het zit niet in mijn familie. Ik vond het gewoon heel interessant!”

2. Hoe ben je ooit begonnen als cameraman?

“Na de middelbare school wilde ik eigenlijk naar de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag gaan, maar dat was een vierjarige opleiding waar toch te weinig regie- en cameravakken in voorkwamen. Ik was juist een doener. Uiteindelijk vond ik een opleiding in Hilversum waar ik vier dagen per week praktijklessen kon volgen, zoals regie, geluid, scriptschrijven en een dag per week theorie. Dit heb ik heel goed doorlopen en na die opleiding werd ik eigenlijk na één gesprek aangenomen bij Cinevideogroup. Uiteindelijk heb ik daar bijna 20 jaar gewerkt.”

3. Wat was je eerste echte project? En hoe kijk je daar op terug?

“Mijn eerste echte project was het WK ijshockey in Eindhoven. Ik had nog nooit iets met grote sportevents gedaan, maar ik werd toch op die klus gezet. Voordat ik het wist stond ik voor de hele wereld het ijshockey te filmen!”

“Omdat dat zo goed ging mocht ik drie weken later filmen bij een ander groot evenement: Pinkpop. Voor mij was Pinkpop wel een van mijn eerste memorabele projecten. Het was echt te gek om meteen tussen alle grote namen te staan.”

4. Wat is het indrukwekkendste wat je tot nu toe hebt mogen filmen?

“Er zijn een aantal opdrachten die mij echt bij zijn gebleven. Het meest indrukwekkende is voor mij de herdenking van de MH17 geweest. Toen het vliegtuig met de kisten aankwam op Eindhoven Airport. Je doet op zo’n moment iets voor het land. Je laat zien wat voor impact het op ons allemaal heeft… Maar ook de herdenking van de aanslag in Apeldoorn was indrukwekkend. Ik was er de dag van de aanslag bij, dus het filmen van de herdenking was ook een soort van verwerkingsproces.”

“Mooie projecten zijn voor mij ook wel de Olympische Spelen in Sotsji en Koningsdag in Tilburg geweest. Op Koningsdag had ik meerdere plekken waar ik ging filmen: de Spoorzone, de kruising van de Heuvelring en het eindfeest op het Piusplein. Als je dan die mensenmassa ziet… kippenvel.”

5. Wat is de vetste plek waar je tot nu toe voor een project bent geweest?

“Dat is toch wel het trainingscomplex van Real Madrid voor de documentaire over Fran Sol. Daar komt echt nooit een cameraploeg, dat was al heel speciaal. Maar hét grote Real…. je loopt daar en je denkt; dit is niet echt. Zo’n bizarre plek! De ene kleedkamer is nog mooier dan de ander en er ligt een vijfsterrenhotel naast waar spelers kunnen slapen als ze moe zijn. Ik wist dat het een club met veel geld was, maar dat het er zó uit zou zien had ik echt niet verwacht. Ik heb daar echt met open mond rondgelopen.”

6. Hoe ga je om met alle vliegreizen, jetlags, tijdsverschillen etc.?

“Ja, het lange reizen gaat je niet in de koude kleren zitten. Het breekt soms wel op, zeker met verschillende tijdzones. Je went er eigenlijk nooit aan, maar gaat op locatie altijd maar door. De vermoeidheid komt er meestal thuis pas weer uit, wat niet altijd even leuk is voor het thuisfront . Maar goed, het hoort bij het werk!”

7. Je bent vaak weken van huis, wat mis je het meest?

“Natuurlijk mijn vrouw en kinderen. Na een lange tijd wil ik gewoon graag naar huis om leuke dingen met mijn gezin te doen. Dan probeer ik de klussen ook wel een beetje tegen te houden, want thuis komen en meteen weer gaan werken is ook niet echt leuk.”

“Maar buiten mijn familie mis ik ook gewoon de Nederlander of Tilburger in dit geval. Ik werk met veel buitenlandse mensen en dan merk je toch wel dat ons volk een stuk opener en directer is.”

8. Heb je nog een ultieme droom? Zo ja, wat dan?

“Werk gerelateerd zou ik graag heel goed en groot willen worden in het maken van documentaires, omdat je daar veel van je eigen creativiteit in kwijt kan. Ook zou ik, als tennisfan, dolgraag nog eens Roland Garros of Wimbledon willen filmen. Dat staat wel echt op mijn bucketlist!”

“Buiten werk om lijkt het me, hoe cliché ook, geweldig om nog een keer een wereldreis te maken. Ik reis nu wel de hele wereld over, maar ik kan het niet delen met mijn naasten. Een andere droom voor mij is om ooit nog eens een restaurant in Tilburg te openen. Ik ben dol op lekker koken en eten en de passie voor horeca heeft er altijd wel ingezeten. Ik heb al wel een idee, maar wat voor restaurant precies hou ik nog even voor me.”

9. Wat heeft Tilburg volgens jou wat geen enkele andere stad heeft?

“De Tilburger! Wij waren altijd heel terughoudend, we waren nooit trotse mensen, maar dat is aan het veranderen. De laatste jaren is iedereen steeds trotser, we zijn een stad in ontwikkeling en we lopen met een rechte rug door onze stad heen. Maar niet op een manier zoals in bijvoorbeeld Den Bosch, Breda of Eindhoven, dat is altijd wat meer zelf ingenomen.”

“Maar ook qua evenementen kunnen weinig steden tippen aan Tilburg. Er is elk weekend wel iets te doen!”

10. Waar in Tilburg ga je het liefst een hapje eten?

“Ik ben dol op een goed stuk vlees en daarvoor is Rodeo toch wel top. Ik ben ook gek op een Argentijnse Malbec wijn en die hebben ze daar ook. Iets exclusiever ga ik toch wel heel graag bij Kok Verhoeven of de Burgerij eten. Dat zijn ook wel twee toppers.”

11. Je hebt een vrije dag met je familie, wat ga je doen?

“Dat kan van alles zijn. Als het weer niet zo goed is, dan hebben we gewoon met z’n vieren een hele luie pyjama dag met spelletjes. Maar we gaan ook heel graag naar de Efteling, daar had ik zelf vroeger altijd al een abonnement van. Als ik daar de poort door loop, dan huppel ik weer als een klein kind.”

12. Met welke Tilburger zou je weleens een dagje willen ruilen?

“Dan zou ik weleens terug in de tijd willen gaan, naar eind jaren tachtig, en een dagje met mijn vader willen ruilen. Hij is een hele grote horecaman geweest in Tilburg. Hij had diverse restaurants, cafétjes, grote discotheken, ijssalons. Zaken als Talk of the Town, de Zino en Oldfashion waren van hem. Hij heeft een beetje de horeca in Tilburg mee op de kaart gezet.”

“En als ik zou mogen ruilen met een niet-Tilburger dan zou het Roger Federer zijn. Ik ben echt wel fan van hem. Het liefst ruil ik dan op het moment dat hij een Grand Slam toernooi wint en de beker omhoog houdt.”

13. Nooit meer carnaval of nooit meer naar Willem II?

“Dan wordt het toch echt nooit meer naar Willem II. Carnaval is me zo met de paplepel ingegoten. Als klein mannetje werd ik al overal mee naartoe genomen, mede doordat mijn vader in de horeca zat. Ik heb pas één keer in mijn leven carnaval moeten missen door werk en dat was echt niet leuk. Mijn liefde voor Willem II is vooral de laatste jaren heel erg gegroeid. Mede doordat ik voor FOX wedstrijden film en door de documentaires die ik over Willem II heb gemaakt, dan leer je de club nog veel beter kennen!”

013 vragen aan…

In de rubriek (0)13 vragen aan… stellen we dertien vragen aan verschillende Tilburgers. Eerder gaven de volgende Tilburgers antwoord op dertien vragen:

Welke Tilburgers zou jij graag terugzien in deze rubriek? Laat het vooral weten in de reactie.